Hlavní obsah

O jedněch vydařených rodinných Vánocích

Právo, Radmila Hrdinová

Lev v zimě amerického scenáristy Jamese Goldmana je od své premiéry v roce 1966 repertoárovou trvalkou. Diváci ho znají z dvojího filmového zpracování a četných domácích inscenací. Teď ho uvádí pražské Divadlo na Vinohradech s Tomášem Töpferem a Dagmar Havlovou.

Foto: Viktor Kronbauer

Tomáš Töpfer a Dagmar Havlová Veškrnová v rolích královského páru.

Článek

Goldman nepsal historickou hru, ale rodinnou konverzačku platnou napříč staletími. Formu konverzační komedie o manželském hašteření a mocenských sporech, jež skrze pointami prokládaný dialog míří především k pobavení diváků, zvolil pro svou vinohradskou inscenaci i režisér Jan Burian.

Příběh vánočního setkání krále Jindřicha II. roku 1183 s jeho třemi syny bažícími po koruně a intrikánskou manželkou Eleonorou zasadil do povšechného divadelního historismu. Vše se odehrává pod obrovitým portálem s rudou oponou a zlatým lvem, ačkoli o divadlo na divadle nejde. Několik odstínů scénické rudé se tluče s jinak červenými šaty Alice a fialovou róbou Eleonory, která sice vystřídá tři různé kostýmy, nicméně žádný z nich o ní pranic nevypoví. Totéž platí i o kostýmech pánského obsazení, z nichž divák usoudí jen to, že nejstarší Richard je otci patrně nejblíže, když se obléká jako jeho dvojník.

Herecky inscenaci dominuje Tomáš Töpfer, který jako jediný svou postavu dokáže naplnit příjemnou nejednoznačností. Jeho Jindřich je právě tak sebestředný muž a vládce, jako vtipný společník, vzteklé rozmazlené dítě i milující a zhrzený otec. Dagmar Havlová Veškrnová rozvíjí v Eleonoře svůj stále varírovaný typ „první dámy“: ženskou malichernost říznutou holčičí koketerií střídá s ušlechtilostí královny a nostalgií odmítnuté ženy, ale zcela postrádá Eleonořinu tvrdost, cílevědomost a prohnanost, z níž by mělo mrazit.

Trojice synů má jasně rozdané karty – Ondřej Brousek hraje Richardovu býčí tvrdohlavost válečníka, Marek Holý vychytralost prostředního a zneuznaného Bohumíra a nejmladší Jan je v podání Viktora Javoříka jen infantilní komická figurka.

To vše je doplněno zjevem zjemnělého a vypočítavého krále Filipa v podání Daniela Bambase a bezvýraznou Alicí Terezy Terberové, která nepřesvědčí ani ve chvíli, kdy bojuje o své budoucí dítě s Jindřichem.

Lev v zimě se nepochybně zařadí i k vinohradským repertoárovým trvalkám, i když inscenačně nepřekročil hranice zábavného bulváru, k němuž má Goldmanova hra nejblíže.

James Goldman: Lev v zimě
Překlad: Ota Ornest, režie: Jan Burian, výprava: Karel Glogr, dramaturgie: Barbora Hančilová. Premiéra 21. října v Divadle na Vinohradech, Praha, psáno z první reprízy 23. října.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám