Hlavní obsah

RECENZE: Mokrá ryba je i lekcí z historie

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V němčině vyšel román Mokrá ryba v roce 2007. Jeho autor, spisovatel a novinář Volker Kutscher, v něm poprvé představil komisaře Gereona Ratha a během krátké doby si příběh získal značnou popularitu.

Foto: nakladatelství Moba

Obal knižní novinky německého spisovatele a novináře Volkera Kutschera.

Článek

Od té doby vyšlo dalších šest knih s Rathovými případy a podle nich byl natočen televizní seriál Babylon Berlin s udávaným rozpočtem 40 miliónů eur. Jde o historicky nejdražší německý seriál, jehož režie se ujal Tom Tykwer. Mokrá ryba nyní vychází v rámci Velkého knižního čtvrtku v překladu Tomáše Butaly česky.

Její děj je zasazen do Berlína mezi dubnem a červnem roku 1929. Komisař Rath tam byl přeložen k mravnostní policii, nicméně v té době se ve městě odehrávaly pouliční střety mezi komunisty a jejich odpůrci a on se v nastalém chaosu dostal k případu mrtvého muže vyloveného z kanálu. Byly na něm patrné známky bestiálního mučení.

Kutscher postavu Gereona Ratha výborně propracoval. Uvnitř je osamělý a soucitný, ke své profesi a řešení osobních problémů ale přistupuje rázně, tvrdohlavě a někdy až sobecky. Ne všem čtenářům bude bezvýhradně sympatický, ale detektivové v knižních thrillerech takoví bývají. V tomto ohledu je Kutscher přece jenom trochu neoriginální.

Mokrá ryba je napínavý příběh ze světa drog, ilegálních nočních podniků, pornografie a pouličních politických bitek. Kutscherovi se podařilo přesvědčivě zachytit atmosféru starých časů, pracuje s historickými skutečnostmi, zasazuje věci do souvislostí a někdy překvapí zajímavými detaily.

Mimoděk tak poskytuje lekce historie, a jelikož bravurně ovládá sdělení psané a ctí dramatičnost příběhu, ve kterém nikdy nezachází příliš daleko od jeho hlavní linie, je schopen probudit ve čtenáři pocit přítomnosti v té době.

Je to místy až dech beroucí příběh se zarputilým detektivem. Také velmi dobrý prolog k dalším románům z autorova pera.

Volker Kutscher: Mokrá ryba
Moba, překlad Tomáš Butala, 568 stran, 379 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám