Hlavní obsah

RECENZE: Jakub Jan Ryba ožil jako operní postava v Plzni

Právo, Radmila Hrdinová

Vyvolat upřímný aplaus a volání bravo po světové premiéře původní české opery je krásný, ale nikoli běžný zážitek. Diváci plzeňského Divadla J. K. Tyla ho prožili na světové premiéře opery Jakub Jan Ryba v sobotu 14. října v hledišti Velkého divadla.

Foto: Martina Root

Postavu Rybova protihráče vytvořil Jiří Kubík.

Článek

Skladatele Miroslava Kubičku inspirovala hra Josefa Boučka Noc pastýřů uvedená v roce 1983 v pražském Národním divadle, volně fabulující na motivy Rybova pohnutého života. Na opeře pracoval více než deset let spolu s libretistou Jaroslavem Gillarem, který ku prospěchu věci potlačil sentimentální motivy Boučkovy hry a soustředil se na osudový životní zápas výjimečného tvůrce, pedagoga i člověka.

Kubičkův neoklasicistní hudební jazyk nepopírá komponistovy vzory a učitele Išu Krejčího či Jiřího Pauera, oporu má v dobře napsaných pěveckých partech a sborech, včetně dětského. Vychází i z Rybova díla, především z jeho písní, ale chvályhodně nezneužívá popularity jeho vánoční mše, z níž zazní jen několikataktové názvuky. Opera je posluchačsky přístupná, svým emotivním příběhem poutavá a schopná zaujmout i neoperní publikum.

Režisér Tomáš Pilař jí dal citlivou scénickou podobu respektující především v kostýmech dobové zakotvení Rybova příběhu. Jednoduchá scéna využívající princip točny staví na naznačeném panoramatu vesnice a zimní atmosféře sugerované padáním sněhu.

Všechny postavy jsou výborně typově i pěvecky obsazeny sólisty plzeňského souboru. Titulní roli vytvořil na premiéře Tomáš Kořínek, jehož příjemnému a vysoko posazenému tenoru part padne jako ulitý, herecky velmi šťastně vystihl Rybův únavný zápas s nechápajícím okolím i jeho nenaplněné tvůrčí ambice.

Foto: Martina root

Skladatele Jakuba Jana Rybu ztělesnil Tomáš Kořínek.

V roli jeho protihráče, faráře Kašpara Zachara uplatnil Jiří Kubík stále dobře znějící hlas a stejně tak uměřené, nepřehrávající herectví. Rybovu ženu typově i pěvecky přesně ztělesnila Petra Alvarez Šimková, v dalších rolích k zážitku z kvalitního provedení nové opery zdárně přispěli Jan Ondráček (František Česaný), Zuzana Kopřivová (Pavla Tichá), Jevhen Šokalo (Ulovec), František Zahradníček (správce Tichý), Martin Štolba (radní Prokop), Pavel Horáček (starosta Stránský) a další.

Pochvalu zaslouží sbor opery, Dětský pěvecký sbor při DJKT a v neposlední řadě i orchestr pod vedením Jiřího Štrunce, který hudebnímu nastudování nového díla věnoval velkou péči a dovedl ho k působivé podobě.

Miroslav Kubička: Jakub Jan Ryba
Hudební nastudován a dirigent Jiří Štrunc, režie Tomáš Pilař, scéna a kostýmy Aleš Valášek, sbormistr Zdeněk Vimr. Světová premiéra 14. října ve Velkém divadle DJKT, Plzeň

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám