Hlavní obsah

Spisovatel Deon Meyer: Jsem optimistický realista

Právo, Šárka Hellerová

V pořadí čtvrtý kriminální thriller s detektivem Bennym Griesselem se jmenuje Kobra. Nedávno vyšel v češtině a poutá pozornost dramatickým vyprávěním i přirozenou gradací. Jeho autorem je jihoafrický spisovatel Deon Meyer, který odpověděl na několik otázek Práva.

Foto: Milan Malíček, Právo

Deon Meyer při své návštěvě v Praze v roce 2015.

Článek

Pocházíte z Jihoafrické republiky a píšete kriminální thrillery. Je ve vaší zemi spousta takových autorů?

Ano. Tento žánr je u nás velmi oblíbený už desetiletí, ale v době apartheidu šlo jen o krimi z Británie a Spojených států amerických. Od té doby počet našich autorů silně narůstal a dnes jich je mnoho.

Jaká literatura je v Jihoafrické republice nejčtenější?

Nemám přesná čísla, ale myslím si, že červená knihovna předčí všechno ostatní. A že detektivky jsou na druhém místě.

Kterého jihoafrického spisovatele vy sám rád čtete a čím je pro vás zajímavý?

Z našich autorů nejvíc obdivuji Marlene van Niekerkovou. Její knihy jsou geniální literatura a řadím ji výš než knihy celosvětově známého autora Johna Maxwella Coetzeeho. Ale je u nás mnoho dalších excelentních autorů. Etienne van Heerden, Karin Brynardová, Marita van der Vyverová či Zakes Mda jsou jen někteří z nich.

V České republice nedávno vyšla kniha Kobra. Byla nějaká konkrétní událost, která vás k jejímu napsání inspirovala?

Nebyla to událost, ale článek v New York Times o tom, jak je mezinárodní bankovní systém používán americkou zpravodajskou službou k odhalování teroristů.

V Kobře i v dalších svých knihách popisujete svět násilí. Jak nicméně vy sám vidíte svět kolem sebe?

Kriminální příběhy jsou ze své podstaty o vraždách, a tudíž o násilí. Jsou o povaze bestie. Já svět kolem sebe vidím jako fascinující místo plné lidí, kteří dělají úžasné i hrozné věci. Řekl bych, že jsem asi optimistický realista.

Foto: Milan Malíček, Právo

Deon Meyer u nás vydal několik knih.

V knize Kobra jste napsal, že Benny Griessel, váš hlavní hrdina, má modré slovanské oči. Česká republika je slovanská země. Máte ke slovanským národům nějaký zvláštní vztah?

Miluji navštěvování slovanských zemí, protože se mi tamější lidé zdají příjemní a pohostinní. A jejich minulost je velmi zajímavá, obzvlášť historie posledních sedmdesáti let. Je v ní mnoho paralel s Jihoafrickou republikou. A samozřejmě tam mám skvělé vydavatele. Žádné další pouto ale nemám.

Jak vlastně Benny Griessel ve vašich představách vypadá?

Přesně, jak ho popisuji ve svých knihách. Střední výška, slovanské oči, hnědé, mírně přerostlé a neudržované vlasy. Jinak mám ale rád, že nám knihy umožňují si o postavách udělat vlastní představu.

Napsal jste o něm zatím pět knih. Budete v tom pokračovat?

Ano, právě mě zaměstnává jeho nejnovější příběh.

U nás vycházejí zatím jen vaše krimithrillery s Bennym Griesselem, ale vy píšete i jiné knihy. Jaké jsou?

Většina z nich jsou thrillery, ale poslední kniha Fever je postapokalyptický napínavý román.

Po přečtení některých vašich knih, například detektivky 13 hodin, si člověk může Kapské Město představovat jako velmi nebezpečné město. Nemáte strach, že své zemi děláte vlastně špatnou reklamu?

Věřím, že čtenáři jsou dostatečně inteligentní na to, aby věděli, že jde o fikci, která nezobrazuje realitu. Jen se podívejte na obrovské množství skandinávských autorů. Pro pořádek chci uvést, že statisticky turistům ze severní polokoule hrozí v Kapském Městě mnohem menší riziko, že se stanou obětí vážného trestného činu, než třeba v Bangkoku. Není to u nás o mnoho horší než v Londýně.

Maté jako spisovatel nějaký sen?

Vlastně ne. Jen doufám, že budu jako spisovatel růst a zlepšovat se a nikdy nezklamu své čtenáře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám