Hlavní obsah

Mighty Sounds okouzlili The Adicts, Gogol Bordello a Cock Sparrer

Právo, Jan Šída

Festival Mighty Sounds, který se zaměřuje na punk, punk rock, hard core, rockabilly či psychobilly, proběhl na táborském letišti Čápův dvůr od 14. do 16. července. Hlavními hvězdami třináctého ročníku byli punkoví kabaretiéři The Adicts, hudební světoběžníci Gogol Bordello, ostří punkeři Cock Sparrer a hardcoroví věrozvěsti Agnostic Front.

Foto: Jan Šída, Právo

Monkey z The Adicts rozdával karty.

Článek

Britové The Adicts v čele s nabíleným pierotem Monkeyem předvedli na začátku obvyklou etudu. Bubeník si stoupl na bicí soupravu a vítal publikum, zatímco jeho spoluhráči nakráčeli k nástrojům. Zpěvák přišel jako poslední zahalený v peleríně. Chvíli nechal lidi pod scénou v napětí, najednou roztáhl ruce a z pláštěnky se staly perutě, které ho pomyslně vynesly jako Ikara na nebe.

To však nebylo zdaleka vše. U skladby Joker in the Pack si Monkey pohrál s balíčkem karet, aby jednotlivé listy posléze nasypal do masy pod sebou. Pak došlo na konfety, deštník i ekvilibristiku se stojanem mikrofonu. V závěru v rámci písně Viva La Revolution mával obří britskou vlajkou a na úplný konec kapela naházela fanouškům na hraní plastikové nafukovací míče. The Adicts ukázali, že punk může být i zábava, a nejen agresivní rachot.

Foto: Jan Šída, Právo

Eugen Hütz a Gogol Bordello byli originální a autentičtí.

Totéž si zřejmě myslí i Eugen Hütz, zpěvák a esenciální hybná síla gypsypunkového ansámblu Gogol Bordello. Opěrnými body jejich tvorby jsou originalita (daná všemožnými hudebními vlivy) a autenticita. Ta je patrná především z jeho projevu. Když zpívá o zločinu, sabotérství nebo alkoholu, všichni mu to věří. A aby snad nebyli na pochybách, akcentuje svůj vokální projev výraznými gesty a divokým křepčením.

Punkové čtyři sestry 

Cock Sparrer, to už byla jiná káva. Prezentovali syrový, drsný i agresivní pouliční punk. Hráli ho chlapíci, připomínající svou vizáží barové vyhazovače na penzi. I tak si však okamžitě získali respekt všech kolem. Zvlášť energický zpěvák Colin McFaull, plivající slova textů ve slangu, si vynucoval pozornost.

Foto: Jan Šída, Právo

Punkoví Cock Sparrer nehleděli na věk a nic neošidili.

O to, že by snad neměli nástupce, se však bát nemusí. Dívčí kvartet Maid of Ace, který tvoří čtyři sestry Elliottovy z britského Hastingsu, za nimi co do vervy nijak nezaostával. Slečny měly na playlistu skladby Dirty Girl, Monster či Made in England a díky živelnosti a nesmlouvavým tahem kupředu narvaly stan tak, že přetékal lidmi ven.

Psychobillyoví veteráni Rezurex z USA strašili válečnými barvami i useknutou hlavou medúzy, které dal nakonec zpěvák Daniel de Leon polibek smrti. Poláci Blade Loki, kloubící ska music s melodickým punkem, se opírali o dechovou sekci i výraznou zpěvačku Anettu, zatímco nizozemští All for Nothing měli zvuk o poznání drsnější a udělaná potetovaná zpěvačka Cindy křičela jako o život.

Domácí nezaostávali

V zahraniční konkurenci se domácí interpreti rozhodně neztratili. Punkrockoví matadoři Totální nasazení si pranic nedělali z toho, že hráli první den odpoledne a nacpali lidmi plac před hlavní Mighty Stage bez problémů.

Bigbandový orchestr Sto zvířat neměl také s návštěvností problémy. A to kromě hudební produkce navíc stihl i oslavnou vsuvku. Kapelník Jan Kalina popřál k narozeninám zpěvačce Janě Jelínkové, předal jí slunečnici a společně s ní pokřtil její sólové aktuální album Dáma s čápem. Trumfli ho však organizátoři festivalu, kteří vyslali na pódium delegaci s dortem a svazkem růží.

Znovuzrození Flaming Cocks jsou vlastně hudební All Stars Team, který si svůj kultovní status hýčká oprávněně, což předvedli v sobotním podvečeru na Monster Stage. Před nimi tamtéž odehráli set třaskavého ska punku Discoballs s nepřehlédnutelnou vokalistkou. Stejně výraznou dámou za mikrofonem disponují i Nano, kteří se stylově vymykali. Hrají totiž hudbu, jež by se dala nazvat inteligentní a neotřelý pop.

Mighty Sounds je šťastný festival. Fanoušci se na něj totiž jezdí v první řadě bavit, a ne nadávat na kde co. Byť už se dávno dostal do první ligy, letos ho navštívilo dvanáct tisíc lidí, stále si zachovává rodinnou a přátelskou atmosféru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám