Hlavní obsah

RECENZE: Úsporný Hamlet na Hradě

Právo, Radmila Hrdinová

Na Letní shakespearovské slavnosti se po letech vrátila nejslavnější Shakespearova tragédie Hamlet. V překladu Martina Hilského ji nastudoval režisér Michal Vajdička.

Foto: © AGENTURA SCHOK Viktor Kronbauer

Petr Vršek (Horacio), Veronika Macková (Ofelie) a Jaroslav Plesl (Hamlet) v inscenaci na Pražském hradě.

Článek

Hraje se před budovou Míčovny v Královské zahradě Pražského hradu. Scénu tvoří hustá síť šedých „londýnských“ lucernových kandelábrů, jejich využití je ale minimální a Hamletovo občasné ničení jejich sádrových ozdob působí narežírovaně. Nový prostor má nevýhodně do dálky protáhlé hlediště bez elevace a také míra ruchů zvenčí výrazně stoupla.

Foto: © AGENTURA SCHOK Viktor Kronbauer

Hamlet Jaroslava Plesla oslovuje diváky autentickým herectvím.

Vajdičkova inscenace, podobně jako jeho loňský skvělý Othello, spočívá plně na hercích. Razantní úprava textu jde po příběhu, který se nechtěně děje Hamletovi a zasahuje ničivě do osudů všech sedmi až osmi klíčových postav, jež tvoří osu komorně sevřené inscenace. Její střed tvoří útlý, senzitivní, zranitelný a hořký Hamlet Jaroslava Plesla, po okraj naplněný citem k matce a znechucením z pokrytectví světa, jež ho obklopuje.

Tento Hamlet je velmi sympatický, opravdový, civilní a dnešní. Jeho jednání je vedeno maximální odpovědností: jako by vážil každé gesto i slovo, které pronese, a ta falešná a zbytečná už předem vyloučil. Podobně se chová i Horacio (Petr Vršek), z něhož režisér učinil Hamletovo alter ego, zjevem, kostýmem i posláním v celku hry.

Zásadní je Hamletův vztah k matce, královně Gertrudě, již Lenka Vlasáková hraje v rozporu milující matky i ženy, kterou sice silně přitahuje chlapský Claudius (Hynek Čermák), ale na prvním místě stojí syn. Je to čistá bytost, neposkvrněná intrikou vůči prvnímu manželovi.

Černočerným intrikánem a podlým vrahem, který střílí lidi do zad, je Claudius. Jeho smrt vyřešil režisér v závěru překvapivě, proti Shakespearovu textu, v duchu své koncepce titulní postavy, bohužel pro většinu hlediště i dosti nečitelně.

Foto: © AGENTURA SCHOK Viktor Kronbauer

Shakespearův Hamlet je rodinné drama: Jaroslav Plesl (Hamlet), Lenka Vlasáková (Gertruda) a Hynek Čermák (Claudius).

Vajdičkovi se daří odkrývat v tragédii absurdní humor, který diváci ochotně přijímají. Někdy až příliš vděčně, na úkor smyslu dané situace. Zajímavě řeší režisér hru usvědčující Claudia z vraždy, v podobě loutkového představení s manipulovanými herci, do něhož zapojuje Hamleta i Ofélii, a vlastně i hlediště.

Komorního Hamleta na Hradě ocení spíš znalci a milovníci Shakespearovy hry. Ti, kteří přijdou na své „Být či nebýt“, budou možná trochu zklamaní. Nicméně po herecké stránce je to výsostné a ve svém vyznění i velmi aktuální divadlo, jež přesahuje tradiční letní podívanou.

William Shakespeare: Hamlet
Úprava a režie: Michal Vajdička, scéna: Pavol Andraško, kostýmy: Katarína Hollá, hudba Michal Novinski. Premiéra 27. června, Královská zahrada Pražského hradu, psáno z první reprízy 28. června.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám