Hlavní obsah

Stávková pohotovost v Národní knihovně stále hrozí

Právo, František Cinger

Stávková pohotovost v Národní knihovně ČR (NK) je stále ve hře. Právu to včera řekla představitelka odborové organizace Anna Machová. Souvisí to se středečním jmenováním nového generálního ředitele Martina Kocandy, bývalého vedoucího tajemníka Ústřední církevní kanceláře a vězeňského kaplana.

Foto: Národní knihovna ČR

Martin Kocanda a Daniel Herman při uvedení ředitele do funkce.

Článek

Odborová organizace vyjádřila k tomuto jmenování vážné výhrady, kdy velmi zkušeného a odborně fundovaného bývalého ředitele, památkáře Petra Kroupu, má nahradit člověk bez odpovídajících odborných zkušeností. Machová se včera s ředitelem setkala při obvyklé poradě vedení i při následné osobní schůzce.

„Pan ředitel se všech problémů chopil s přesvědčením, že je bude řešit. Problém je, že se situace nezmění, pokud se nezmění vztah zřizovatele, tedy ministerstva kultury ke knihovně. Chybí nám seriózní přístup k vyjednávání o rozpočtu, o počtu pracovníků, o platech. Kam v knihovně kopnete, narazíte na problém,“ dodala.

Vzhledem k tomu, že NK trpí dlouhodobým podfinancováním, je stávková pohotovost stále ve hře. Podle vyjádření ministerstva je Daniel Herman na pracovním setkání ministrů kultury členských zemí Visegradské skupiny v polské Gdyni, kde má náročný pracovní program. Nebude proto nyní předjímat žádné své další kroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám