Hlavní obsah

Mlynářova opička k poctě V. K. Klicpery

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod titulem Mlynářova opička uvede činoherní soubor pražského Národního divadla kompilaci z veseloher Václava Klimenta Klicpery. Premiéry se konají 25. a 26. května ve Stavovském divadle.

Foto: Patrik Borecký

Václav Postránecký a Matyáš Řezníček v inscenaci Mlynářovy opičky na jevišti Stavovského divadla.

Článek

Dramaturg Milan Šotek si za základ textu k inscenaci vybral komedii Žižkův meč a do ní vložil citace z dalších Klicperových her.

„Milan Šotek pro mě znovuobjevil Klicperův jazyk. Je to jazyk s půvabem a hravostí, inspirovaný a inspirující. Klicperův jazyk chutná, má barvy a vůně. Jazyk rozžíváme, hýbeme se jím, tancujeme a skopičíme. Vzniká hutný svět chytré legrace. A hlavně se hraje o lásce, to je koneckonců taky pěkné, lásku v její čistotě Klicpera oslavuje. A taky se hraje o hlouposti, omezenosti a nadutosti,“ říká režisér inscenace Štěpán Pácl.

V Mlynářově opičce hrají Pavlína Štorková, Vladislav Beneš, František Němec, Václav Postránecký, Lucie Juřičková a další herci činohry Národního divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám