Hlavní obsah

Zemřel Chris Cornell, zpěvák Soundgarden

Novinky, aš, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detroit
Aktualizováno

Ve věku 52 let zemřel americký rocker Chris Cornell, zpěvák kapel Soundgarden a Audioslave. Podle agentury AP to oznámil jeho agent Brian Bumbery. Cornell zemřel ve středu v noci v Detroitu. Policie úmrtí podle agentury vyšetřuje jako možnou sebevraždu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chris Cornell na archivních záběrech Video: AP

 
Článek

Cornell zemřel „náhle a nečekaně“, prohlásil Bumbery a dodal, že hudebníkova žena a celá rodina jsou otřeseni.

Cornell byl na turné se Soundgarden, v úterý vystupovali v Kansas City, ve středu pak ve zmíněném Detroitu. Na zbytek měsíce měli naplánovaných ještě šest koncertů po Spojených státech.

Foto: ČTK/AP

Chris Cornell na archivním snímku

Agent v prohlášení uvedl, že příbuzní budou spolupracovat s úřady zjišťujícími příčinu smrti.

Agentura AP uvedla, že policie úmrtí vyšetřuje jako možnou sebevraždu.

Klíčoví Soundgarden

Skupina Soundgarden, jež se dala dohromady v roce 1984 a ve které zpíval právě Chris Cornell, patřila ke klíčovým souborům formujícím scénu grunge, která vznikla na konci osmdesátých let v Seattlu. Dávala žánru patřičnou hutnost a valivost ovlivněnou Black Sabbath.

Kapela se prosadila se svou druhou deskou Louder The Love z roku 1989. Na tu navázal o rok později podobně hutný Badmotorfinger se singly Outshined a Rusty Cage. Album bylo nominováno na cenu Grammy v žánru metal.

Cenu však Soundgarden získali až v roce 1994 po vydání alba Superunknown, kde skupina dostala gramofonek za nejlepší výkon hard rocku v písni Black Hole Sun a za nejlepší podání metalu v písní Spoonman. Album samo ale cenu nezískalo, i když bylo nominováno na nejlepší rockovou desku.

V době své největší slávy v první polovině devadesátých let skupina vystoupila i v Praze na Strahově, vedle Faith No More hráli před Guns N’Roses.

Soundgarden se v roce 1997 rozešli a znovu se dali dohromady až v roce 2010. Po reunionu natočili desku King Animal.

Foto: Profimedia.cz

Chris Cornell

Audioslave a sólové desky

V mezidobí se dal Cornell dohromady se třemi bývalými členy crossoverové skupiny Rage Against The Machine a vznikla kapela Audioslave. Reunion se neuskutečnil kvůli přílišné vytíženosti hlavních protagonistů.

Cornell měl i vliv na vznik skupiny Pearl Jam, protože v roce 1989 působil v pobočném projektu Temple of the Dog. Zbylí členové pak dali dohromady Pearl Jam, když se k nim připojil zpěvák Eddie Vedder. Cornell loni načas obnovil i Temple of The Dog na výroční turné.

Cornell byl také prvním americkým zpěvákem, který napsal a nahrál motiv pro bondovku, skladba You Know My Name se objevila ve filmu Casino Royale.

Chris Cornell vydal rovněž čtyři sólová alba, první už v roce 1999, další bylo v roce 2011 akustický Songbook a předloni Higher Truth. Letos v březnu mu vyšel nový singl The Promise.

Desek s Cornellovým zpěvem se celkem prodalo na třicet miliónů.

Cornell měl tři děti ze dvou manželství. Se svou druhou manželkou Vicky založil před pěti lety nadaci na pomoc dětem ohroženým chudobou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám