Hlavní obsah

Změna na Pražském jaru – pondělí bez Bělohlávka

Právo, ČTK, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení festivalu Pražské jaro oznámilo, že šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek požádal ze zdravotních důvodů, aby jeho pondělní program na festivalu s ČF ve Smetanově síni převzal dirigent Petr Altrichter. Ten i vedení festivalu vyjádřili souhlas, a tak se koncert 22. května bude konat beze změny programu. Altrichter bude dirigovat díla W. A. Mozarta a Dmitrije Šostakoviče.

Foto: Petra Hajská

Jiří Bělohlávek na jednom z letošních koncertů České filharmonie s Radkem Baborákem (lesní roh)

Článek

Zejména rozsáhlá „protistalinská“ Šostakovičova symfonie č.13 b moll Babij jar je jedním z největších děl 20. století a v SSSR nemohla být za stranického vůdce Leonida Brežněva dlouho uváděna.

Spekulace o zhoršeném zdravotním stavu Jiřího Bělohlávka se objevují od ledna hlavně ve spojení s rakovinou. Vedení ČF ani rodina se k tomu nechtějí vyjadřovat a považují to za soukromou věc. V lednu podepsal Bělohlávek smlouvu na dalších šest let ve vedení České filharmonie.

Altrichter je zkušeným dirigentem, bývalým šéfem Pražských symfoniků FOK a orchestrů v německé Kostnici a v britském Liverpoolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám