Hlavní obsah

Kytarista Luboš Andršt vydá skladby, které čekaly 40 let

Novinky, Stanislav Dvořák

Luboš Andršt & Energit připravovali v roce 1973 bluesrockovou desku, kterou tehdejší vedení Supraphonu odmítlo vydat. Po 40 letech se deska, částečně přepracovaná, dostane 7. dubna na pulty.

Foto: Alan Pajer

Luboš Andršt

Článek

Album nazvané Time's Arrow má být i poctou předčasně zesnulému baskytaristovi Vladimírovi Padrůňkovi. Slavnostní křest proběhne 3. května v pražském klubu Vagón.

„Na koncertech nám často říkali kamarádi i fanoušci, že bychom tyhle věci, které nikdy nevyšly, měli natočit. K tomu se přidal Standa Padrůněk, Vláďův starší brácha, který navrhl, že by rád nějakou Vláďovu připomínku podpořil. Měl za to, že hraní v Energitu byla jeho nejšťastnější éra, kdy ještě neměl žádné zdravotní problémy,” vysvětlil Luboš Andršt.

Na desce budou 4 původní demoverze z roku 1973 (Blue Dance, Freedom, Loneliness a Moth (Noční motýl).

Foto: Alan Pajer

Vladimír Kulhánek

„Když jsem se v roce 1991 dozvěděl, že Vláďa Padrůněk v necelých čtyřiceti letech umřel, hodně mě to sebralo. Sedl jsem si s akustickou kytarou a začal si Motýla hrát. Ale trochu jsem ho změnil a abych to nezapomněl, nahrál jsem si novou verzi na DATku. Když jsme Motýla teď chtěli natočit, vzpomněl jsem si na to, kazetu jsem našel a ukázalo se, že nahrávka je tak dobrá, že ji klidně můžeme použít,” dodal Andršt.

Novější písně Imprints a Time's Arrow vznikaly už jako vzpomínky na předčasně zesnulého baskytaristu. „Imprints jsem natočil v roce 1992. Když si Vláďa zakouřil, rád říkal, že lítá – podobně jako když šaman opustí své tělo a odletí do volného prostoru. Představil jsem si svobodnou duši, jak cestuje stratosférou od severu na jih. Původně jsem skladbu nahrál na sampler Czech Masters of Rock Guitar, ale bylo to tenkrát uděláno horkou jehlou. Využil jsem proto šanci si s tím pohrát a mít tuhle věc na vlastním albu. Skladbu Time's Arrow jsem napsal v současnosti jako vzpomínku na Vláďu a použil v ní hudební prvky, které měl rád,” zavzpomínal kytarista.

V současné době tvoří Energit vedle něj ještě Jan Holeček (zpěv, varhany Hammond), Vladimír Kulhánek (baskytara) a Jiří Zelenka (bicí).

Reklama

Výběr článků

Načítám