Hlavní obsah

Film s Hanksem ukáže děsivou budoucnost

Právo, Jiří Štraub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 27. dubna se v našich kinech objeví nový snímek, odehrávající se v dystopické budoucnosti. Jeho název je The Circle. Představí se v něm Tom Hanks, Emma Watsonová nebo John Boyega, který se výrazněji dostal do povědomí teprve nedávno se snímkem Star Wars: Síla se probouzí.

Trailer k filmu The CircleVideo: Bontonfilm CZ

 
Článek

The Circle vznikl na základě stejnojmenné knihy amerického spisovatele Davea Eggerse, který se podílel také na scénáři.

„Žil jsem téměř dvacet let v severní Kalifornii,“ řekl Eggers britskému deníku The Daily Telegraph ke svému románu z roku 2013. „Sledoval jsem, jak internet vzestupuje, padá a znovu vzestupuje. Během let jsem si sem tam dělal nějaké poznámky a přemýšlel, jestli by z nich nemohl vzniknout příběh. Před pár lety mě napadlo, že nejlepší způsob, jak to udělat, by mohl být pohled očima mladého člověka, začínajícího s prací ve společnosti více či méně předbíhající internet.“

Nikdo nemá soukromí

Příběh vykresluje budoucnost, v níž jsou všichni sledovaní a nikdo nemá žádné soukromí. Velmi aktuální námět může evokovat děsivé vize George Orwella, někomu připomene britský seriál Černé zrcadlo, ale především vyvolává asociace ke společnostem Facebook nebo Google.

Listu The Daily Telegraph Eggers řekl: „Opravdu jsem nechtěl, aby byl The Circle zaměňován s existujícími společnostmi. Vyvaroval jsem se tedy některých podrobností, které byly moc povědomé. Nikdy jsem nenavštívil žádnou existující internetovou společnost, ani nedělal rozhovor s někým, kdo tam pracuje.“

Navzdory jeho tvrzení se ani z upoutávek nejde ubránit některým povědomým prvkům. Jedním je postava Toma Hankse jménem Eamon Bailey, kterou The Daily Telegraph dokonce přirovnal k Marku Zuckerbergovi, spoluzakladateli Facebooku.

Nejde jen o technologii

I když je zřejmé, že se The Circle nevyhne kritice současné technologie, režisér filmu James Ponsoldt se webu IndieWire svěřil, že snímek nebude jen o ní. Hlavní postava Mae Hollandová (ve filmu ji hraje Emma Watsonová) mu totiž přirostla k srdci. „Vůbec jsem necítil žádnou potřebu ji odsuzovat,“ řekl. „Úplně jsem se v ní viděl. Měli jsme mít s mojí ženou první dítě a ptal jsem se sám sebe na spoustu otázek, na které se podle mě teď ptá spousta nových rodičů. Jsou to otázky jako: Do jakého světa se dítě narodí?, nebo Bude mít stejné možnosti volby způsobu soukromého života, jaké jsme měli my? Nejsem si jistý, jaká je odpověď.“

Ve stejném rozhovoru konstatoval, že neodsuzuje ani současnou technologii. „Miluji technologii. Není nic únavnějšího než román nebo film, který se ptá, jestli nás technologie sblíží nebo oddálí od sebe. Mám pocit, že tato otázka byla do určité míry už zodpovězena,“ vysvětlil Ponsoldt.

Reklama

Výběr článků

Načítám