Hlavní obsah

RECENZE: Ed Sheeran víc kalkuluje

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský zpěvák Ed Sheeran překonal svou třetí studiovou deskou pojmenovanou ÷ rekord na službě Spotify za nejvíce streamované album během prvního dne na trhu. Nahrávka, která vyšla v pátek, zaznamenala 56,7 miliónu poslechů.

Foto: ČTK

Britský zpěvák Ed Sheeran.

Článek

Na Spotify překonal ale i další dva rekordy. Jeho singl Shape of You zaznamenal v jednom dni 10,1 miliónu poslechů a Sheeran se interpretem s nejvíce poslechy v průběhu jednoho dne, když v pátek zaznamenal téměř 68,7 miliónu streamů svých skladeb.

Vydal koneckonců velmi dobré album. Stejně jako na předešlých dvou i na tomto jsou v jeho písničkách autorská i interpretační lehkost a schopnost vymyslet melodie, které jsou v tom nejlepším smyslu slova vtíravé a tím pádem hitové.

Foto: Atlantic/Warner Music

Obal nového alba Eda Sheerana.

Dokáže je zabalit do přitažlivých aranží a přesně vycítit, kdy je v přednesu čas na naléhavý výraz a kdy na odlehčený. V mnoha skladbách přitom klidně použije oba. Posluchači nic nevnucuje. Melodie vyrůstají z ničeho a brzy se rozklenou do takové krásy, že zaujmou i méně pozorného člověka.

Na albu, které je označeno symbolem ÷ a říká se mu Divide, se střídají pop, folk i názvuky country. Pojí je diskrétní produkce, která ho tu a tam velmi jemně přetahuje delikátní náladou r’n’b. Ed Sheeran byl zkrátka autorsky svobodný a užíval si to nad míru.

Kvůli tomu je však album v celkovém vyznění trochu vykalkulované. Jako by umělec leckdy nevěděl, jak s daným stylem (patrné je to v hiphopových momentech i v některých baladách) naložit po svém. Proto to chvílemi vypadá, že zpívá třeba jako James Blunt. A on přitom hledá vlastní styl.

Ed Sheeran: ÷
Atlantic/Warner Music, 46:14

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám