Hlavní obsah

Moonlight je překvapením oscarových nominací

Právo, Jiří Štraub

Drama Moonlight režiséra a scenáristy Barryho Jenkinse získalo nominace na filmového Oscara hned v osmi kategoriích. Je to obrovský úspěch, vždyť šlo původně o vcelku skromný počin.

Foto: Aerofilms

Záběr z filmu Moonlight.

Článek

Server www.indiewire.com uvádí, že film měl rozpočet pouhých 1,5 miliónu dolarů, a kdyby se nakonec akademie rozhodla udělit mu hlavní ocenění, jednalo by se o první snímek s takto malým rozpočtem, jenž by vyhrál Oscara v kategorii Nejlepší film. Moonlight už ostatně nasbíral řadu jiných cen, a v kategorii Nejlepší film dokonce získal Zlatý glóbus.

Snímek zobrazuje hlavního hrdinu Chirona (Alex Hibbert) ve třech časových obdobích jeho života – jako dítě, teenagera a dospělého. Odehrává se v drsných čtvrtích Miami a jeho nejvýraznější motivy jsou přátelství, hledání sexuální identity a místa v nepřívětivém prostředí.

Moonlight je adaptací částečně autobiografické divadelní hry Tarella Alvina McCraneyho In Moonlight Black Boys Look Blue. S režisérem Barrym Jenkinsem ho pojí jak jejich rodné město Miami, tak drogová závislost v rodině.

„Máme společný životopis,“ rozhovořil se režisér pro Financial Times Magazine. „Byly doby, kdy jsem chtěl zavolat Tarellovy a zeptat se ho: Počkej, stalo se to mně, nebo tobě?“ Na filmu se podíleli hlavně afroameričtí tvůrci. Jeho nominace na Oscara může být proto částečně vnímána i jako kompenzace menšinám za minulý rok, kdy se na Akademii snášely velmi tvrdé kritiky z důvodu rasové nevyváženosti.

Na tento problém při předávání cen častokrát narážel moderátor, herec a komik Chris Rock a svůj názor na kauzu během večera vyjádřily i další hollywoodské hvězdy.

Větší šanci na získání ceny Akademie v kategorii Nejlepší film má ovšem muzikálové romantickokomediální drama Damiena Chazelleho La La Land s Ryanem Goslingem a Emmou Stoneovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám