Hlavní obsah

Trump nezlobí s Tibetem, čínští cenzoři povolí víc amerických filmů

Čtvrteční „velmi srdečný“ rozhovor amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínským protějškem Si Ťin-pchingem může mít nečekaný následek. Magazín The Hollywood Reporter naznačil souvislost mezi uznáním územní celistvosti Číny a tím, že čínští cenzoři by brzy mohli povolit více hollywoodských filmů.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

V Číně stále platí cenzura nejen pro novináře, ale i pro filmy, hudbu a knihy. Počet západních snímků je omezován a u každého se zkoumá, zda neobsahuje něco závadného. Nyní vláda naznačila možnost zvýšení počtu amerických filmů uváděných v čínských kinech. Zástupci čínské vlády a amerického filmového průmyslu mají jednat o nových podmínkách už tento měsíc.

Vládní list The Global Times naznačil, že by počet amerických snímků mohl stoupnout asi o tucet ročně. Podíl na zisku, který američtí distributoři v Číně mohou inkasovat, by se mohl dostat z 25% až na 40%.

Foto: Petr Horník, Právo

Richard Gere při rozhovoru.

Čína teď oficiálně povoluje 34 západních filmů ročně, před rokem 2012 to bylo dokonce jen dvacet. Už loni se ale objevily známky změny poměrů, když v prosinci přidali na program několik hollywoodských trháků, protože potřebovali zabránit snížení tržeb.

V roce 2015 Čínský úřad pro tisk, rozhlas, film a televizi vydal výnos o televizních pořadech. Čínské reality shows jsou prý moc vulgární a komerční, a tak budou muset více zdůraznit „socialistické hodnoty jako čestnost, zásadovost a houževnatost“. Úřad doporučil televizím, aby přestaly přejímat formáty korejské a americké provenience a více vyvíjely vlastní.

Reklama

Výběr článků

Načítám