Hlavní obsah

Přátelé a veřejnost se rozloučili s hercem a publicistou Michalem Pavlatou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve strašnickém krematoriu se v pátek konal pohřeb herce, dabéra, publicisty a pedagoga Michala Pavlaty. Ten zemřel 21. ledna po dlouhé a těžké nemoci ve věku 71 let.

Přátelé a veřejnost se loučí s hercem a publicistou Michalem PavlatouVideo: Novinky

 
Článek

Smutečního obřadu se zúčastnila řada předních českých umělců. „Byl to velmi vážný, vtipný a talentovaný literát. Lituji toho, že více nepsal, protože byl bystrý a hlavně velmi charakterní,” řekl Novinkám režisér a herec Jan Kačer.

„Byla s ním zábava a jsem moc smutná, že to takhle muselo dopadnout,” svěřila se herečka Jaroslava Obermaierová.

Divadelní herec i dabér

Rodák z Kvasic na Kroměřížsku vystudoval koncem 60. let herectví na pražské DAMU. I přes komplikace, které mu způsobila otcova emigrace do Švýcarska, se stal uznávaným divadelním hercem. Na začátku své kariéry prošel divadly v Kladně a Mladé Boleslavi. Od roku 1969 byl více než dvacet let členem souboru pražského Divadla E. F. Buriana. Po sametové revoluci hrál krátce v Divadle ABC a od roku 1994 pracoval v Činoherním klubu.

Michal Pavlata ve VšechnopártyVideo: ČT, .

Svůj výrazný hlas zapůjčil do mnoha zahraničních snímků – namluvil např. herce Michaela Winslowa v sérii Policejních akademií nebo pilota ztvárněného Theodorem Calvinem v detektivním seriálu Magnum. Filmografie Pavlaty čítá přes osmdesát filmů, vesměs šlo však o menší role. Objevil se např. ve snímku Duše jako kaviár, Habermannův mlýn, Hranaři či Krásno.

Foto: Karel Kouba, ČTK

Michal Pavlata v roce 1979

Herec měl i literární nadání, napsal několik písňových textů pro kapelu Rangers. Tvořil scénáře rozhlasových pořadů o populární hudbě, v letech 1999 a 2006 byl členem Rady Českého rozhlasu. Věnoval se i psaní sloupků a fejetonů v Lidových novinách, jeho fotbalové postřehy publikoval deník Sport. Vydal také dvě knihy s názvem Zápisky plebejce a Pro dámy na balkonech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám