Hlavní obsah

Autor slavného Obamova plakátu vydal pro Trumpovu inauguraci nové dílo

Novinky, dov

Ikonický plakát v červené, modré a béžové barvě s tváří Baracka Obamy zná dnes celý svět. Pod portrétem exprezidenta USA stálo jediné prosté slovo. „HOPE“, naděje. Ani tentokrát si jeho tvůrce, umělec Shepard Fairey, nenechal ujít inauguraci nového prezidenta. Obličej Donalda Trumpa ale na jeho novém díle nenajdete.

Foto: Profimedia.cz

Plakát We the People zobrazující muslimskou ženu. "My lidé jsme větší než strach."

Článek

Obamův portrét od Sheparda Faireyho se stal ikonickým obrazem, který umělec vypustil do světa v roce 2008 při exprezidentově inauguraci. Tento rok se Fairey znovu objevil se svým typickým designem, aby mezi lidi šířil naději. Prezidenta Trumpa, který v pátek 20. ledna měl ve Washingtonu svou inauguraci, na jeho třech nových plakátech ale nehledejte.

Těsně před Trumpovou inaugurací Fairey odstartoval spolu s The Amplifier Foundation kampaň „We the People“ (My lidé), která je zaměřená na skupiny obyvatel USA, které nový prezident nejvíce očerňoval a znevažoval v průběhu své kampaně, a které se s nadcházející novou státní administrativou obávají ohrožení.

Na třech nových plakátech od Faireyho najdete pouze ženy - muslimku, Afroameričanku a Latinoameričanku. A jako předtím Obama, i každý jejich plakát nese jednoduché poselství.

Foto: Profimedia.cz

V den inaugurace prezidenta Donalda Trumpa zaplavily plakáty Sheparda Faireyho celý Washington.

„V roce 2008 jsem viděl Obamu jako inspirujícího řečníka, lídra, ale také jako někoho, kdo měl potenciál učinit pokrok u řady problémů, které svazovaly naši společnost a dotýkaly se i mě osobně. Patří mezi ně základní lidská důstojnost a spravedlnost,“ uvedl Fairey pro The Washington Post. „Tahle kampaň je téměř stejná jako předtím. Apeluje na lidskou důstojnost, na spravedlnost; a liší se tím, že subjektem nejsou lidé, kteří mají ambice být vůdci. Je kdo kdokoliv z nás, jsme to my všichni.“

Nadace The Amplifier Foundation pro kampaň „We the People“ vybrala přes jeden a půl milionu dolarů a jejím cílem bylo zaplavit plakáty před inaugurací nového prezidenta celé DC - tisknout plakáty do veřejnost a vystavit je do veřejných prostor. V den inaugurace nového prezidenta Trumpa si The Amplifier Foundation předplatila jednu stranu v The Washington Post and plakáty ”We the People” byly k dostání v celém hlavním městě.

Shepard Fairey je světově významý streetartový umělec a stejně jako v roce 2008 by si přál s novými plakáty probudit společnost a sjednotit znesvářené Američany, mezi kterými od voleb hoří silné emoce.

Reklama

Výběr článků

Načítám