Hlavní obsah

Zpívat česky může být cool, tvrdí kapela Holden

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Holden vydala druhé album. Jmenuje se Střepy v postelích a poprvé na něm představuje české texty. Ještě před dvěma lety je na debutu Hopetown měla anglické a jmenovala se Holden Caulfield. Jako hlavní hrdina z knihy J. D. Salingera Kdo chytá v žitě.

Foto: archív kapely

Skupina Holden je na turné s Mandrage. Martyn Starý druhý zleva

Článek

„Hrozně dlouho jsem se češtině bránil. Mladicky naivně jsem si myslel, že když to budeme dělat jako britské kapely, které máme všichni v kapele rádi, třeba se nám jednou podaří prorazit do světa, nebo alespoň do Evropy. Postupem času jsem si ale uvědomoval, že skládáme a hrajeme nějaké písničky a lidé, kteří nás poslouchají, mi při zpěvu z větší části nerozumějí. Přestalo mi to dávat smysl, tím spíš, když jsem pochopil, že na anglicky zpívající české kapely v zahraničí nikdo moc nečeká,“ přiznává zpěvák a kytarista Martyn Starý.

Rozhodl koncert

„Zlomový okamžik nastal loni na Grape Festivalu v Piešťanech na Slovensku. Byl jsem v naprosto naplněném stanu na koncertu své oblíbené kapely Billy Barman, která zpívá v mateřské slovenštině. A byl jsem naprosto nadšen tím, že jí lidé rozumí a jak s ní souzní. Vždycky jsem si myslel, že kdo zpívá česky nebo slovensky, není dostatečně super cool. V Piešťanech jsem ale přišel na to, že to jde. Když jsem se druhý den ráno probudil, hned jsem napsal ostatním členům kapely, že jdeme do češtiny,“ dodává Starý.

Foto: archív kapely

Zpěvák a kytarista Martyn Starý.

Vzniklo album, jež je přívětivě rockpopové a nabízí deset skladeb s nosným melodickým potenciálem, zajímavým soundem a schopností oslovit široké spektrum posluchačů. Momentálně se tak děje na turné skupiny Mandrage, které Holden dělají předkapelu.

Slabost pro rebela

V původním názvu Holden Caulfield figuruje hlavní postava z knihy J. D. Salingera Kdo chytá v žitě. „Kapela vznikla v době, kdy mi bylo patnáct,“ vzpomíná Starý. „Tenkrát pro mě byl Holden Caulfield postava, se kterou jsem souzněl. Dnes už na něj hlavně v dobrém vzpomínám, přesto si myslím, že jeho charakter je hezký. Mám rád rebely, kteří dělají věci, jež starší okolí nepřijímá s nadšením, a zároveň mají dobré srdce.“

Texty v písničkách na nové desce jsou inspirovány příběhy, kterými Starý prochází, případně dějícími se v jeho okolí.

„Z mého pohledu jsou výpovědí kluka v postpubertálním věku, jenž se ztrácí v láskách a nástrahách života ve městě. Jsou dost osobní,“ vysvětluje.

V den vydání alba kapela zveřejnila videoklip k písničce Majáky. Při nedávném křtu novinky v pražském klubu Roxy byl natočen materiál pro druhý videoklip, kterým opatří skladbu Palety a bude uveden ještě letos. Na jaro příštího roku pak Holden chystají klip k Májové.

„Naší ambicí je hrát pro co nejvíce lidí. Je to asi jednoduché a banální, ale myslím si, že v době, kdy se hudba všeobecně moc neprodává, nemůže kapela myslet na to, že prodá deset tisíc desek. Když na nás bude chodit dost lidí a někteří z nich po koncertě přijdou s tím, že jsme se jim líbili, budeme šťastní. Jsme čtyři kámoši, které baví hrát hudba, takže kdyby se to povedlo, bylo by to hezké zadostiučinění,“ uzavírá Starý.

Reklama

Výběr článků

Načítám