Hlavní obsah

Nad Prahou se vznáší Gulliver, návštěvníky přenese do světa fantazie

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ocelovo-dřevěná, 42 metrů dlouhá stavba ve tvaru vzducholodě se téměř vznáší nad Centrem DOX v Praze. Získala jméno Gulliver a zhruba od poloviny prosince se má stát místem pro setkávání současného umění a literatury.

Nad Prahou se vznáší Gulliver a své návštěvníky přenese do světa fantazieVideo: ale, Novinky

 
Článek

Ředitele Centra DOX Leoše Válku inspirovala ke stavbě vzducholodě právě její romantika. Jedná se podle něj o poetický dopravní prostředek, který je úchvatný také svým tvarem připomínající například doutník nebo torpédo.

„Chtěl jsem vytvořit takovou intervenci do této galerie. Něco, co by šlo proti té přísné architektuře. Chtěl jsem něco, co by sem přistálo nepochopitelně odněkud,“ popsal Válka.

Vnitřní prostory vzducholodi pro zhruba 120 lidí mají sloužit jako místo, kde se budou konat různá setkání a prezentace. Náplní má být svět literatury. Budou zde k půjčení samozřejmě knihy a lidé mohou toto místo využívat také například k meditaci. K dispozici jsou i zásuvky, kde si zájemci mohou dobít své přístroje.

„Vzducholoď je dlouhá 42 metrů a v nejširším bodě má asi 10,5 metru. Váží 55 tun a jedná se o kombinaci ocelové konstrukce, na kterou nasedá konstrukce dřevěná. Ta je velice delikátní a křehká,“ řekl Válka.

Stavba se začala budovat letos v březnu podle návrhu architekta Martina Rajniše, držitele Ceny za přínos architektuře v oblasti udržitelného rozvoje za rok 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám