Hlavní obsah

Zlaté glóby koupili Číňani, chtějí i největší hollywoodská studia

Novinky, Stanislav Dvořák

Zlaté glóby, po Oscarech nejznámější filmové ceny, budou čínské. Firma Dalian Wanda zakoupila za miliardu dolarů Dick Clark Productions, pořadatele Zlatých glóbů, Billboard Music Awards a také soutěže Miss America.

Foto: Lucy Nicholsonová, Reuters

Herečka Kate Winsletová drží Zlatý glóbus za vedlejší roli ve filmu o Stevu Jobsovi.

Článek

Čínská firma Dalian Wanda proniká do Hollywoodu už delší dobu, vlastní také druhý největší řetězec kin v Americe (AMC) a filmovou společnost Legendary Entertainment, která se podílela třeba na několika filmech o Batmanovi, na Godzile a na slavné trilogii Pařba ve Vegas, Pařba v Bangkoku, Pařba na třetí.

Ovládá ji čínský miliardář Wang Jianlin, který se chce stát velkým hráčem ve světě televize a filmu. Média spekulují o tom, že časem získá jedno z šesti největších studií Hollywoodu. Letos už chtěl koupit 49 % akcií Paramount Pictures, ale majitelé si to nakonec rozmysleli. Dalian Wanda uvedla, že získání Dirk Clark Productions je jejich prvním krokem do světa televizní tvorby.

Čínské investice nebudí nadšení 

Už dříve někteří američtí politici upozornili, že prodávat Číňanům média či filmový průmysl může být nebezpečné – zmínili propagandu či cenzuru. V září požadovalo šestnáct kongresmanů přísnější zkoumání zahraničních investic a konkrétně jmenovali i firmu Dalian Wanda.

Také v sousedním Německu sílí názory, že čínské investice v různých oborech nemusejí mít jen pozitivní dopady. Pečlivější přezkoumávání takových obchodů podporuje kancléřka Angela Merkelová.

Čínský miliardář neskrývá ambici stát se dominantní silou v „zábavním průmyslu“ a dostat do něj víc čínských prvků. Jde mu ale prý o peníze, ne o politiku. Zisky čínských kin by podle odhadů mohly přerůst ty severoamerické asi za dva roky.

„Nemůžete jen vydělávat na čínském trhu a přitom nezohlednit čínský vkus,“ poznamenal letos Wang.

Příští rok uvedou firmy Legendary Entertainment a Universal Velkou čínskou zeď, velkorozpočtový film s Mattem Damonem, Willem Dafoem a několika čínskými herci.

Reklama

Výběr článků

Načítám