Hlavní obsah

Glass vystoupí v Arše sám, uctí Ginsberga

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký minimalista Philip Glass se v pražském Divadle Archa představí 9. listopadu sám, a ne s pianistkou Maki Namekawovou, jak bylo avizováno. Japonka onemocněla. Změní se i program, připomene dvacet let od společného vystoupení Glasse s americkým beatnickým básníkem Allenem Ginsbergem.

Foto: Divadlo Archa/Fernando Aceves

Philip Glass u klavíru

Článek

Ve speciálním programu se kromě avizovaných skladeb z cyklu Etudes objeví i kompozice Metamorphosis inspirovaná Proměnou Franze Kafky. Připomene také operu Hydrogen Jukebox, na které spolupracoval se zesnulým Ginsbergem. Během koncertu zazní i záznam básníkova hlasu.

Ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab k programu uvedl:: „Právě v Arše se Philip Glass poprvé před dvaceti lety představil českému publiku. Tehdy si dal jednu podmínku. Chtěl, aby jej na první návštěvu Prahy doprovázel Král majálesu Allen Ginsberg. „ To se taky stalo a v Arše zazněla i Wichita Vortex Sutra v podání obou protagonistů. „ Bylo to poslední setkání obou přátel. A také poslední veřejné vystoupení Allena Ginsberga v Evropě,“ dodal Hrab.

Glass je jedním ze čtyř klíčových představitelů hudebního minimalismu, k repetitivním strukturám ho přivedla africká a indická hudba. Jeho prvním významným dílem je Music In 12 Parts z let 1971 až 1974, v letech 1975 až 1976 napsal průlomovou pětihodinovou operu Einstein na Pláži, kterou režíroval Robert Wilson. Poté přišly další rozsáhlé opery Satyagraha a Akhanten.

Philip Glass se věnoval kromě oper a symfonické, komorní a scénické hudby také filmové hudbě. Bez jeho hudby by byly nepředstavitelné básně v obraze Godfreye Reggia Koyaaanisqatsi, Powaqqatsi a Naqoyqatsi. Složil i hudbu k Hodinám Stephena Daldryho a jeho hudba zní též v artovém filmu režiséra Quentina Dupieuxe Realita, který do českých kin vstupuje právě v těchto dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám