Hlavní obsah

Sia zanechala na Szigetu dojem

Novinky, Přemysl Štěpánek, Budapešť

Týdenní festival Sziget v Budapešti se přiblížil svému závěru. Předposlední den učarovala návštěvníkům performance, kterou přivezla australská zpěvačka Sia.

Foto: David Peltán

Sia předvedla show, na kterou se nezapomíná.

Článek

Ačkoliv v pondělní večer vystupovali jak Kaiser Chiefs, tak například Noel Gallagher ze skupiny Oasis, dokázala sedmdesátitisícový dav fascinovat natolik, že se po zbytek večera nehovořilo o ničem jiném.

Netypická show založená na klipovém ztvárnění skladeb a expresivní taneční choreografii probíhala na prosté scéně vybavené čtvercovým bílým plátnem. Sia staticky stojící a zpívající na halfplayback, povětšinu času na kraji pódia s tváří zakrytou ikonickou parukou, přenechala veškerou pozornost publika tanečním kreacím Maddie Zieglerové a dalších.

Mohlo se zdát, že celá show byla zároveň přenášena na obřích obrazovkách po stranách pódia. Tam ale běžela přednatočená projekce, která byla téměř synchronní s tím, co probíhalo na pódiu.

Ani Noel Gallagher na sebe nestrhával pozornost pobíháním po pódiu a hecování fanoušků. Komunikaci omezil na minimum a nechával za sebe mluvit písně. Řadu z nich mohli fanoušci znát ještě z dob Oasis, a když došlo na slavnou Wonderwall,, byli spokojeni všichni, kteří přišli hudebníka sledovat.

I na ostatních scénách se odehrával skvělý program a jeden z nejlepších koncertů celého festivalu předvedli v obřím stanu A38 francouzští M83.

Pondělní program nabídl také jediného zástupce z České republiky v hudebním programu. Beatboxer En.dru, vlastním jménem Ondřej Havlík, vystoupil po půlnoci na Europe Stage a přišla ho podpořit řada fanoušků, kteří na Sziget dorazili z České republiky.

„Jsem za tu podporu moc rád. Po drobných technických problémech před začátkem bylo uklidňující vědět, že vás publikum nenechá ve štychu. Těším se, že si ještě pořádně užiju vystoupení v The Losers,“ řekl.

V úterý totiž ještě En.Dru doprovodil představení moderního cirku The Loser(s). Pražská divadelní společnost Losers Cirque Company připravila hudbu na míru právě pro jeho beatbox.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám