Hlavní obsah

Finále Sázavafestu patřilo našim a slovenským jistotám

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť na to někteří hledí jako na paradox, není pochyb o tom, že mnozí čeští návštěvníci letních festivalů mají rádi koncerty tuzemských a slovenských umělců. V sobotu tedy museli být na Sázavafestu nadšení. Přesně taková byla totiž jeho dramaturgie.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Honza Kalina ze skupiny Sto zvířat si Sázavafest užil.

Článek

Zahraniční hvězdy pořadatelé představili v pátek. V sobotu od odpoledne už nabízeli v programu jednu česko-slovenskou jistotu za druhou, a tak by se s nadsázkou dalo říct, že se poslední festivalový den více zpívalo.

Je totiž pravda, že ač takoví Chinaski, No Name, Wohnout nebo Monkey Business tvoří svou přítomností páteře hned několika letních festivalů, jejich sety přinášejí oblíbené české hity a na diváky působí naprosto blahodárně.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Kryštof Michal z kapely Portless na Sázavafestu

Sto zvířat si odpoledne koncert užili z plných sil, protože prý tentokrát nebyli pořadateli tlačeni k žádným historicky neopakovatelným okamžikům. „Pavel Kloupar, dramaturg Sázavafestu, je můj dlouholetý přítel. Vždycky si pro nás vymýšlel nějaké složitosti. Nestačilo mu, abychom na festival přijeli, zahráli hodinový koncert a jeli dál. Máme tedy za sebou sto písniček odehraných během tří dnů nebo to, kdy jsme s kolegyní z kapely Janou Jelínkovou zpívali s Kolíňankou naše písničky upravené pro dechové nástroje. Pavel pro nás prostě v minulosti pořád něco vymýšlel, a proto jsem se těšil, že tentokrát opravdu jenom přijedeme, odehrajeme a odjedeme, což se stalo,“ řekl Právu a Novinkám.cz zpěvák Sta zvířat Honza Kalina.

Zhodnotil také zámecký areál ve Světlé nad Sázavou, kde se Sázavafest koná. „Jsme jedna z mála kapel, které hrály na posledních čtyřech místech, kde se Sázavafest konal. Na prvním ročníku jsme sice nebyli, ale pak jsme hráli v Sázavě, Kácově, Benešově i ve Světlé.  Jsem rád, že festival konečně zakotvil. Jsem vystudovaný výtvarník a jsem nadšený z toho, že když jedu na Sázavafest, první, co vidím, je zámek. I lidé musí být v zámeckém areálu spokojenější než třeba na bývalém vojenském cvičišti nebo na obrovské louce. Pro mě je to ideální prostor, a když festival ve Světlé vydrží, budu rád.“

Pozitivní odezvu měly i koncerty Ewy Farne, Petra Koláře, Pavla Callty nebo skupiny Portless, která při prezentaci své nové tvorby pozvala na pódium MC Henryho D., v Praze žijícího a tvořícího rodáka ze Zambie. Jeho přítomnost dala kapele širší rozměr, jeho rap přidal soundu barvu i více agresivity.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Pavel Callta našel na Sázavafestu spoutu fanoušků

Festivalovou jistotou je skupina Jelen, která již prezentuje skladby z chystaného nového alba. Na malé scéně mile překvapil set Marka Ztraceného i autorské čtení Matěje Homoly ze skupiny Wohnout. Ze svých knih ostatně v sobotu četli i spisovatel Michal Viewegh nebo komik Lukáš Pavlásek.

V sobotu se na Sázavafestu také umoudřilo počasí. Panovalo slunko a přitom nebylo vedro, takže bylo vlastně ideální festivalové.

Letošní šestnáctý ročník Sázavafestu ukázal, že kráčí dobrým směrem. V programu sází na jistotu tuzemské popularity našich hudebních hvězd, současně v pátek představil Grahama Candyho, muže, kterého – troufám si napsat – drtivá většina návštěvníků neznala, ale z jehož koncertu odešla nadšená. Pokud by každý festival odhalil jednu dosud skrytou hudební kvalitu, nebylo by smysluplnějších akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám