Hlavní obsah

RECENZE: Metráček se vrací a kamarádí s imigrantem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ctěný čtenář odpustí malý fórek na úvod. Belgicko-švýcarský film Bouboule (Špekoun) nemá s československým počinem Metráček ze sedmdesátých let zase tolik společného, i když hlavní postavy obou příběhů jsou prostorově výraznější.

Foto: Film Europe

Tlouštík prchá před šikanou.

Článek

Dvanáctiletý Kevin žije s rozvedenou matkou a sestrami na nepříliš atraktivním západoevropském předměstí. Jeho hmotnost 101 kilo ho nepředurčuje k roli sportovce či miláčka dívek. Nanicovatý „metráček“ se stýká jen s malým černošským chlapcem Moukoumbim z vedlejšího paneláku. Spolužáci ho spíše šikanují a ostatní ignorují.

Nekonečnou nudu přeruší až setkání s mladíkem Patrikem cvičícím psa. Naivní Kevin si oblíbí jeho vojácké chování, psa i vyprávění o komandech a válkách v Africe, kde prý někoho zabil. „Válka je válka,“ praví významně a ohromuje vypaseného hošíka svou vysílačkou a autem.

Slíbí mu, že z něj udělá vojáka a zahájí bizarní výcvik. Chlapec dokonce trochu zhubne, ale následné rande mladíka s „metráčkovou“ sestrou způsobí v dvojici zásadní rozkol.

Foto: Film Europe

Výcvik začíná.

Režisér Bruno Deville fandí outsiderům a ztroskotancům. Hlavním tématem jeho hořkého a částečně autobiografického celovečerního debutu je hledání mužského vzoru. Zdrojem ironie se pak ve filmu stává obdiv chlapce k Patrikovi, který je v očích dospělých „nýmand“. Vytahuje se před dítětem, pracuje ale v ostraze obchoďáku a není těžké se dovtípit, že v žádném speciálním komandu nikdy nepůsobil.

Humoru je navzdory označení „hořká komedie“ dost málo. Vztah nešťastného šikanovaného kluka a dospělého, který něco předstírá, může být nekonečným zdrojem legrace (dokonale to jiskřilo v komedii Jak na věc s Hugem Grantem), Deville je přece jen poněkud suchý.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám