Hlavní obsah

Savka ztvární Hamleta

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již pátou inscenaci připravila pro letošní Letní shakespearovské slavnosti ostravská společnost PaS de Theatre, v níž hrají herci z různých ostravských divadel i hosté. Letos padla volba na tragédii Hamlet, titulní postavu vytvoří Tomáš Savka.

Foto: Právo

Titulní postavu Hamleta ztvární Tomáš Savka.

Článek

„Nikdo z mých vrstevníků nemusel tak moc bojovat o své já jako právě Tomáš. Mnozí jej vidí coby lacinou hvězdu, pozlátko soutěže pro talenty. Já z něj cítím antický rozměr chlapa, co ustál tlak těch nejhorších vymetačů českého bulváru a dokázal začít znovu od píky stavět svou kariéru,“ říká režisérka Hamleta Janka Ryšánek Schmiedtová o volbě Savky pro jednu z nejznámějších shakespearovských rolí.

Sám o postavě soudí: „Hamlet je člověk, který hledá pravdu. Tomáš je člověk, který hledá pravdu, oběma se stávají nebo staly v životě zrady, smutky. Myslím, že si oba mají co vyprávět.“

Posoudit to mohou diváci od 20. července, kdy má inscenace Hamleta premiéru na Slezskoostravském hradě. Kromě Savky se v ní objeví i Jan Fišar, Jan Vápeník, Miroslav Etzler, Dana Růžičková, Josef Kaluža a další. V Ostravě bude pět představení, od 25. července se poté po tři večery bude hrát na Pražském hradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám