Hlavní obsah

Americká herečka Olivia de Havillandová oslavila 100. narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Americká herečka Olivia de Havillandová oslavila v pátek 100. narozeniny. Oslava se konala v Paříži, kde tato poslední žijící herečka zlatého věku Hollywoodu 30. let žije.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Olivia de Havillandová na snímku z 18. června 2016

Článek

Havillandová byla pětkrát nominována na americkou Cenu Akademie. Oscara získala dvakrát, a to za filmy Každému dle zásluh (1946) a Dědička (1949).

Úspěch u diváků Havillandová slavila i rolí v téměř čtyřhodinové filmové epopeji Jih proti Severu. Ta měla slavnostní premiéru 15. prosince 1939 v Atlantě a je považována za jeden z nejslavnějších hollywoodských snímků všech dob.

"Ze všeho nejvíc jsem chtěla hrát v Jihu proti Severu, protože jsem cítila, že ten film bude mít mnohem delší život než ostatní - možná až pět let," vtipkovala Havillandová v rozhovoru, který ke svém dnešnímu jubileu poskytla agentuře AP.

Foto: Profimedia.cz

Olivia de Havillandová na upraveném snímku z roku 1944.

Kromě řady filmových a divadelních cen Havillandová obdržela v listopadu 2008 z rukou tehdejšího amerického prezidenta George Bushe mladšího národní medaili za umění. V září 2010 pak z rukou francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho převzala Řád čestné legie.

Reklama

Výběr článků

Načítám