Hlavní obsah

Zemřel klávesista Funkadelic a Talking Heads Bernie Worrell

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek zemřel Bernie Worrell, klávesista legendárních skupin Parliament, Funkadelic a Talking Heads. Člen Rokenrolové síně slávy podlehl rakovině ve věku 72 let.

Foto: Profimedia.cz

Bernie Worrell

Článek

„Je to obrovská ztráta. Hudební svět už nikdy nebude stejný. Nejen ve funku, ale i v rocku a hip-hopu vždy bude cítit Bernieho vliv. Bernie byl můj blízký přítel, tohle je pro mě velmi smutné obodbí. P-Funk truchlí s jeho rodinou a fanoušky. Svět je bez Bernieho trochu temnější a méně funky,“ řekl zakladatel formací Parliament a Funkadelic a jedna z nejvýraznějších person americké hudební scény George Clinton.

Worrell, který se narodil v New Jersey v roce 1944, se setkal s Georgem Clintonem začátkem sedmdesátých let. V nejslavnější sestavě s kytaristou Eddiem Hazelem a zpěvákem Fuzzy Haskinsem natočili v Detroitu významné album Funkadelic (1970), které bez přehánění vstoupilo do dějin. Ovlivnilo několik generací funkových umělců včetně českých Monkey Business, podobně jako následující deska Free Your Mind… and Your Ass Will Follow.

Worrell přinesl do funku „futuristický zvuk“ především díky exprimentům se syntezátorem Moog.

„Nezajímal jsem se moc o techniku, ale když jsem byl na vysoké škole v Bostonu, poslouchal jsem Emerson, Lake & Palmer. Miloval jsem album Tarkus. Keith byl první člověk, kterého jsem slyšel hrát na Moog. Ten zvuk se mi moc líbil,” poznamenal Worrell v rozhovoru pro Music Radar.

Foto: Profimedia.cz

Funkadelic na pódiu

Svou stopu zanechal i na dalších slavných deskách spřízněných skupin Funkadelic a Parliament, jako byly Maggot Brain, space-funková Mothership Connection nebo One Nation Under the Groove.

Byl spoluautorem písní Up on the Down Stroke, Chocolate City, P. Funk (Wants to Get Funked Up), Mothership Connection (Star Child) či Flash Light. Se skupinou Parliament-Funkadelic byl také uveden do Rokenrolové síně slávy v roce 1997.

Když s koncem sedmdesátých let odešla i zlatá éra Funkadelic, připojil se Worell ke skupině Talking Heads, Clintonovi ale ještě pomáhal se sólo albem Atomic Dog.

Reklama

Výběr článků

Načítám