Hlavní obsah

Stejný příběh, ještě víc hnusných potvor. Počítačová hra Warcraft má ve filmu podtitul První střet

Právo, Věra Míšková

Vlastně je to pořád stejný příběh. Jedna parta chce sebrat té druhé, většinou mírumilovnější, její domov, ukrást bohatství její země, vystavěná obydlí a obyvatelstvo vyhubit nebo si alespoň plně podřídit. Že je mezi těmi hodnými zrádce a mezi zlými dobrák od kosti, patří k věci.

Foto: Cinemart

Drobný britský herec Toby Kebbell se proměnil v obra Durotana.

Článek

Od Vinnetoua přes Avatara a mnohé další fantasy akční pohádky až k nejnovějšímu projektu Warcraft: První střet jde v základním ději stále o totéž, jen filmové prostředky se vyvíjejí a z hlediska filmařské technologie zdokonalují.

Otázka je, nakolik je to ku prospěchu filmu. Warcraft: První střet vychází podobně jako již řada jeho předchůdců z počítačové hry, tedy ze světa od podstaty umělého. Jde vlastně spíše o to, že diváci sledují na plátně hru, aniž by ji hráli.

Popularitu Warcraftu dokazují čísla. Podle dostupných údajů hrálo některou z verzí této dosti brutální hry více než sto miliónů hráčů. A to už rozhodně stojí za to natočit – kdyby pro nikoho jiného, tak právě pro ty stamilióny fanoušků – film. A z podtitulu První střet lze dovodit, že další jsou přinejmenším v plánu. Rozhodnou o tom samozřejmě celosvětové tržby.

Scénář musel být – a je – napsán tak, aby ho pochopil i ten, kdo Warcraft nikdy nehrál. Jasnou orientaci v základním rozdělení na skupiny, které se střetnou, sice brzdí dost rychlé až zmatečné počáteční tempo, v němž se skáče z jednoho místa a jedné party na druhou, ale zhruba po půlhodině se vše zpřehlední a nejde už vlastně o nic jiného než o to, kdy avizovaný střet začne.

Odehraje se mezi mírumilovným královstvím Azeroth, jemuž vládne moudrý král, bezpečnost hlídá Strážce a vojsku velí ušlechtilý rytíř Lothar, a říší Draneor. To je naopak říše plná svárů znepřátelených ras orků, které spojí až strašlivá nákaza, která v jejich zemi ničí život.

Vůdce Gul’dan tedy s pomocí temné magie vytvoří portál, jímž mohou orkové proniknout do jiného světa a ten si urvat pro sebe. Tím je samozřejmě Azeroth, jehož obyvatelé jsou celkem pohlední lidé. Zato orkové jsou odporné obří obludy s ohavnými kly ve zkažených zubech a shrečíma-elfíma ušima. Mimochodem ty velké špičaté uši se ve fantasy žánru až podivuhodně zabydlely.

Logika děje sice občas dosti skřípe, ale z vizuálního hlediska budou fanoušci hry i milovníci žánru nepochybně spokojeni. Velkolepé akce, spousta opravdu hnusných potvor a lekavých scének, množství uměle vykouzlených míst, sídel, krajin a věcí.

Herecky jsou postavy obsazeny tak, aby se diváci co nejsnáze rozhodli, kdo jim bude sympatický a kdo ne, ale ne vždy tomu herecké dovednosti a možnosti, které nabízí scénář, odpovídají. Ryzí sympaťák je Travis Fimmel v roli rytíře Lothara, pocity spíše trapnosti vzbuzuje postava míšenky Garony v podání Pauly Pattonové, která má sice jen drobné úhledné kly, ale výrazově je v každém směru přehnaná. Ostatně lze vůbec ještě mluvit o filmovém herectví tam, kde herci hrají před napnutým plátnem a pak se vše tvoří v počítači?

Absence logiky v předvídatelném příběhu ani slabé výkony řady herců však nic nemění na tom, že Warcraft: První střet je tady a ti, kdo na něj čekají, dostanou nejspíš přesně to, co chtěli.

Warcraft: První střet
Režie: Duncan Jones, hrají: Travis Fimmel, Ben Foster, Paula Pattonová a další. USA 2016, 123 min.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám