Hlavní obsah

RECENZE: Kurt Gebauer má své predátory rád

Právo, Jan Šída

Díla sochaře, malíře a performera Kurta Gebauera si lze prohlédnout ve Východočeské galerii v Pardubicích. Protože nazval výstavu Matice Země, je jasné, že se vše bude točit kolem ženy a její schopnosti rodit. Proto návštěvníky vítají v oknech budovy tři nahé grácie, zralé amazonky, jejichž zatěžkaná ňadra evokují mateřství více než výmluvně.

Foto: Jan Šída, Právo

Gebauerova drobná plastika je překvapivě autentická.

Článek

Z dálky lze mít pocit, že se do ulice vyklonily reálné ženy, aby přilákaly kolemjdoucí. To, co by však mělo milovníky estetických hodnot přitáhnout, je mnohotvárnost Gebauerova talentu.

Foto: Jan Šída, Právo

Sochař, Malíř a performer Kurt Gebauer.

Třeba drobná plastika je v jeho podání chápána jako redukce daného tvaru na základní symboliku křivky. Sošky nahých dívek našly možná svůj vzor v Giacomettiho stylizaci, ale mají vždy široké slovanské boky, úzká ramínka a neuchopitelnou tvář.

Kromě lidí lze ladnou křivku obdivovat i u sedícího ptáka. V jeho hlubokém očním důlku tušíme vyrovnanost buddhistického mnicha a v důstojném posezení klid kmenového šamana.

Figura bohyně v nadživotní velikosti stojící u zdi navazuje na archetypální mysticismus, ale hlavní sál vítá spíše obyčejnou člověčinou. Spatříme macaté nohy zaražené do zdi, postel se spícím kmenem stromu či ležící krásku z kamene.

Výstava ukazuje i obrazy, které Gebauer vytvořil ve stylu expresionismu, fauvismu nebo impresionismu. Pokud někdo nechápe jeho sochařskou tvorbu, má možnost proniknout do výtvarné doktríny skrze přístupnější malbu.

Foto: Jan Šída, Právo

Sochy Kurta Gebauera jsou originální.

Jestliže Gebauer tvrdí, že zvířata a zejména predátoři si značkují teritoria pomocí pachu, zatímco člověk urbanismem a tvorbou v prostoru, je expozice dokonalým zhmotněním této myšlenky.

Výtvarník trousí artefakty tak, aby vymezil jím ovládaný prostor. Proto se vždy snaží překonat úzkou omezenost galerijních sálů a zasazuje je do nekonečného univerza. Chce neviditelné udělat viditelným i pro laika.

Celkové hodnocení 80 %

Kurt Gebauer: Matice Země

Východočeská galerie v Pardubicích, do 10. července 2016

Reklama

Výběr článků

Načítám