Hlavní obsah

Přijede špičková zpěvačka Melody Gardot, spojuje pop s blues i Brazílií

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka, kytaristka a klavíristka Melody Gardot navštíví Prahu 26. července a představí se v Obecním domě.

Foto: Prague Proms

Melody Gardot

Článek

Počátky její kariéry jsou stejně neuvěřitelné jako celá Melody. V devatenácti jela na kole a auto ji srazilo tak, že ztratila řeč a skončila na vozíku. Díky muzikoterapii po nehodě se rozhodla k hudební kariéře a v jejích nahrávkách možná proto stále zůstává nenapodobitelný tichý smutek a klid.

V pouhých 24 letech debutovala deskou Worrisome Heart (2008) a hned rok poté následovalo uhrančivé album My One and Only Thrill. Kritici žasli, kde se v ní bere taková vyspělost a zkušenost s jazzově sofistikovaným zpěvem.

Zněla tak trochu jako tišší verze Amy Winehousové. Zatímco Amy se vydávala do ska-jazzu a tanečnějšího živelného R, éterická Melody byla zázračné dítě vyrůstající z George Gerswina či Billie Holiday s příměsí klasické hudby.

Nasávala blues, folk, latinu i spirituály, psala vlastní věci a vyšlo jí z toho něco mezi popem a jazzem. Ať už zpívala Brazílií nakaženou coververzi slavné Over the Rainbow nebo tichounkou Who Will Comfort Me ve stylu spirituálu, posluchačům se zatajoval dech. Nikdy neukazovala plnou sílu svého hlasu, jen občas zastřené broukání prořízne dlouhým čistým tónem.

Třetí album The Absence mělo šmrnc bossa novy, ale také africké, portugalské a bluesové názvuky. Melody opět polohlasem zvolna vyprávěla své melancholické příběhy a uhrančivě frázovala.

Poslední album Currency of Man má více soulový a bluesový nádech. Je ovlivněno novými lidmi, s nimiž se setkala v Los Angeles.

Vstupenky se prodávají na www.pragueproms.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám