Hlavní obsah

Uhlíř šel na poštu a Svěráka inspiroval ke krásné povídce

Novinky, Stanislav Dvořák

Zdeněk Svěrák pokřtil ve čtvrtek v Praze souborné audio vydání svých povídek pod názvem Povídky a nové povídky a zároveň i Operky, které napsal s Jaroslavem Uhlířem. Oba dva převzali Diamantové desky Supraphonu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř

Článek

„Jednu povídku mi skoro celou vyprávěl řidič náklaďáku, to je povídka Horká neděle. Druhá mě napadla v samoobsluze na Petřinách, tam jsem viděl starý manželský pár a on jí strašně šel na nervy. Ona třeba řekla „kup něco mraženýho“ a on zase chtěl slanečka. Tak jsem si představoval, že byli mladí, a jak se to vyvinulo v tento vztah, kdy jeden trápí druhého a jsou nešťastní. Je kruté to poslouchat. Tak jsem napsal povídku Nákup,“ popsal Zdeněk Svěrák.

„Každá povídka má nějaký kořen ve skutečnosti, některá malý a některá velký,“ dodal.

„Já jsem jednou šel na poštu, aby mi vrátili dopis, který jsem poslal. Protože jsem změnil názor,“ napověděl Jaroslav Uhlíř motiv z další povídky. „Ano, to jsem použil. To je v povídce Fotograf. On se rozloučí se svou láskou a pak to chce vydolovat ze schránky,“ dodal Svěrák.

Zdeněk Svěrák vždy snil o tom, že bude spisovatelem, ale proslavil se nejdříve ve světě filmu. Až po roce 2000 začal vydávat prozaické knihy a okamžitě měl velký úspěch. Velmi dobře se prodávají i audioverze povídek.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř převzali 17. března 2016 platinové desky Supraphonu.

Většinu si jich načetl sám, ale některé svěřil herečkám Daniele Kolářové a Libuši Šafránkové. Na CD teď vyšly všechny tak, jak je napsal a vydal knižně.

Svěrák se tak stal scenáristou, hercem i spisovatelem. Je duchovním otcem Divadla Járy Cimrmana a autorem filmů, které patří ke špičce české produkce. Napsal scénáře k filmům Vesničko má, středisková, Na samotě u lesa, Kulový blesk, Vrchní, prchni, Jára Cimrman ležící spící, Rozpuštěný a vypuštěný či Nejistá sezóna. Přímo pro svého syna, režiséra Jana Svěráka, napsal superúspěšné příběhy Obecná škola, Tmavomodrý svět, Vratné lahve i oscarového Kolju.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám