Hlavní obsah

Vycházejí unikátní nahrávky Jana Wericha

Právo, ČTK, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem padesátých let jezdíval Jan Werich na „besedy s pracujícími“ po klubech tehdejšího ROH (Revolučního odborového hnutí, pozn. red.), vysokoškolských posluchárnách či sanatoriích. Jan Borovička, jenž byl manažerem orchestru Karla Vlacha a zároveň se v Divadle ABC staral o propagaci, pořizoval z těchto besed zvukové záznamy. Nahrávky se pak staly u Borovičků rodinným pokladem.

Foto: ČTK

Jan Werich

Článek

Vydavatelství Supraphon v pátek nahrávky v podobě dvojalba a pod názvem Jan Werich - Forbíny vzpomínek vydalo.

„Jan Werich rád odpovídal na dotazy z obecenstva a činil tak naprosto svobodně a otevřeně, bez jakékoli autocenzury. Jeho nebojácnost byla udivující a opojná. Jan Borovička nastavil fixní mikrofon samozřejmě na vypravěče, proto je otázky špatně slyšet,“ uvádí k nahrávce producentka Supraphonu Naďa Dvorská.

„Pro naše nové vydání jsme se rozhodli oslovit syna autora původních záznamů Jiřího Borovičku, aby dotazy přetlumočil on. Díky němu se nahrávky zachovaly a mohly být zveřejněny, navíc dostaly v jeho interpretaci autentickou civilní podobu a přiblížily se Werichovu pojetí dialogu,“ dodává.

Foto: Supraphon

Dvojalbum s hlasem Jana Wericha.

Literární historik a publicista, také redaktor deníku Právo František Cinger, v doprovodném textu k dvojalbu zdůrazňuje: „Je mnoho důvodů k tomu, aby se člověk zaposlouchal do více než půl století starých hovorů. On často není nejdůležitější čas, od toho kterého okamžiku uplynulý, jako spíš pravdivost či moudrost myšlenky, zkušenosti kdy vyslovené.“

Kolekce Jan Werich - Forbíny vzpomínek je dalším důkazem geniality tvůrce, herce, komika a skvělého člověka, který svým humorem, jasnozřivostí, odvážnými a svobodnými názory předběhl čas.

Vedle nahrávky Forbíny vzpomínek vydal Supraphon v minulosti i další tituly s Werichem. V roce 2014 vyšel zvukový záznam schůzky Jiřího Voskovce a Jana Wericha ve Vídni z roku 1971. Doplnil ho dialog Voskovce s českou emigrantkou Evou Kloboukovou v Montrealu v roce 1977.

Před čtyřmi lety na nahrávce nazvané Poslední forbína Supraphon nabídl nezveřejněné hovory Voskovce a Wericha z roku 1974. Unikátní rozhovor je o to cennější, že Voskovec s Werichem se tehdy setkali naposledy. Werich zemřel 31. října 1980 ve věku 75 let, Voskovec ho v USA přežil o pouhých osm měsíců. Dvě slavné postavy českého i světového divadla se mohly v Praze setkat až po listopadu 1989, kdy byla na Olšanech po boku Wericha a členů rodiny uložena urna s Voskovcovým popelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám