Hlavní obsah

IMT Smile a Lúčnica přivážejí slovenské kořeny

– Praha
Právo, Jaroslav Špulák

Netradiční souznění hudby a tance přinese společný koncertní projekt slovenské kapely IMT Smile a tamního uměleckého souboru Lúčnica. Spojily síly v programu nazvaném Made in Slovakia. V sobotu 19. prosince ho představí v pražské O2 areně.

Foto: Ivan Dzugan

Rocková kapela a soubor lidových tanců a písní Lúčnica vystupují ve společném projektu Made in Slovakia.

Článek

Na pódiu předvedou IMT Smile své písně v neobvyklých a nových úpravách s orchestrem, taneční skupinou Lúčnica a s choreografiemi uměleckého vedoucího Štefana Nosáľa.

Představení vzniklo pod režisérskou taktovkou Jána Ďurovčíka, který byl v minulosti také členem soubotu Lúčnica a později s ním spolupracoval jako choreograf. V roce 2009 zase jeho Slovenské divadlo tance absolvovalo po boku IMT Smile turné. Náznaky spolupráce se začaly rýsovat ale až před dvěma lety, kdy IMT Smile obsadili do svého klipu k písni S. O. S. právě „tanečnice z Lúčnice“.

„Přede dvěma lety jsme začali přemýšlet o tom, jaké by bylo spojit Lúčnicu, což je na Slovensku fenomén v rámci folklóru, a IMT Smile,“ vysvětlil Právu Ivan Tásler, zpěvák a kytarista IMT Smile. „Ozvalo se několik lidí, kteří tomu nápadu nevěřili, a mnozí argumentovali tím, že se v minulosti s Lúčnicou spojila už kapela Elán a naše spolupráce nebude tím pádem v ničem nová.“

Idea ale byla jiná. „Nechtěli jsme připravit program, ve kterém Lúčnica bude zpívat naše písně a IMT Smile zase lidovky. Obě tělesa v něm jsou představena ve tvaru, ve kterém mají největší sílu,“ přiblížil show Tásler.

Úspěch show byl obrovský

Loni měla na Slovensku premiéru a dopadla skvěle. V Bratislavě se odehrála rovnou třikrát, v Košicích dvakrát. Úspěch byl tak obrovský, že obě tělesa ve spolupráci pokračovala dál. Letos v létě vystoupila na Topfestu v Piešťanech a na konci roku se rozhodla přidat několik dalších představení na Slovensku a jedno v Praze.

„Pro všechny slovenské umělce je vystoupení v Praze vždy významné. My se rozhodli oslovit nejenom zdejší komunitu Slováků, ale všechny obyvatele České republiky. Věříme, že je program potěší a že jim tak budeme moci připomenout slovenskou hudební tradici v novějším a přitažlivém pojetí,“ vyznal se Tásler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám