Hlavní obsah

RECENZE: The Vamps jsou upřímně svěží

Právo, Jaroslav Špulák

Britský rockový boyband The Vamps se asi dobře bavil ještě předtím, než jeho nové album vyšlo. Ve stejný den se totiž na trh dostala nahrávka proslovů, modliteb a zpěvů papeže Františka, a co čert nechtěl, vyšla pod prakticky stejným názvem. František si jen dal za spojení Wake Up vykřičník, zatímco mládenci se obešli bez něj.

Foto: Universal Music

The Vamps se prezentují druhým albem.

Článek

Stylově a filozoficky ale nemají tyto desky společného zhola nic. Britská čtveřice vydává svou druhou kolekci, která přichází na svět rok a půl po emisi debutu Meet The Vamps. Hudebně kapela navazuje na to, co načala tehdy, snaží se to ale patrně rozvinout a ctí smysl melodií a také zvukových efektů.

Na albu Wake Up je hned několik velice pozoruhodných popových melodií, které jsou podány s rockovým nadhledem a pocitem. The Vamps je dovedou vyzpívat nejenom přirozeně, ruku v ruce s talentem zpěváka Brada Simpsona, ale také prostřednictvím vokálních vrstev, které působí moderně, svěže a přirozeně mladistvě. Ostatně jako celé album.

Foto: Universal Music

Obal alba Wake Up britských The Vamps.

V porovnání s debutovým je mnohem barevnější. The Vamps se rozhodli nedržet pouze prvoplánového rozjuchaného zvuku, jakým se víceméně prezentovali na debutu, ale šli za různorodostí nálad písniček, dokonce v závěru desky až skoro k jakémusi alternativnímu popu. Není to zlá myšlenka, zvláště uvážíme-li, že jejich počin má hrací dobu delší než hodinu, tedy poměrně dlouhou. Stylově jednoznačná nahrávka by byla nezajímavá už tak po dvaceti minutách.

Dobře ošetřená je zvuková stránka desky, které nabízí vedle živě nahraných nástrojů četné doplňkové syntetické zvuky, jež dělají celkový sound moderní a přijatelný.

Možná budou The Vamps pro někoho příliš mladí a prvoplánově vtíraví na to, aby mohl respektovat jejich melodie. Svou práci nicméně odvedli na novince dobře. Vyplatilo se jim, že k nahrávání pozvali několik myšlenkově odlišných producentů a také že jsou ochotni zůstat v hudbě i textech nadále spíše pozitivní.

The Vamps: Wake Up
Universal Music, 62:22

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám