Hlavní obsah

Zemřela herečka Irena Konvalinová

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Po těžké nemoci zemřela v pátek v Brně ve věku nedožitých 60 let herečka Irena Konvalinová. Rodačka z Opavy chtěla být učitelkou jako její rodiče, po maturitě se však rozhodla pro studium herectví na brněnské JAMU.

Foto: Archiv ČT

Irena Konvalinová se objevila i před televizní kamerou. V polovině 80. let hrála v pohádce Šahrazád.

Článek

Po absolutoriu zamířila do Severomoravského divadla v Šumperku a po dvou sezónách přešla do tehdejšího Státního (dnes Národního) divadla v Brně, tam strávila téměř 20 let. Připomeňme její Julinku ve hře Třináct vůní, Joycy ve hře Jesse B. Semple se žení, Luisu v Úkladech a lásce, Annu ve hře Rozmarné léto, Soňu ve hře Strýček Váňa.

V roce 2000 se stala stálou členkou Městského divadla Brno, kde pokračovala v charakterních i komediálních postavách, hrála i v muzikálech. Byla skvělou Smeraldinou ve hře Sluha dvou pánů, pozoruhodnou kreaci vrchní sestry Ratchedové předvedla v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Jako anglická královna Alžběta zazářila v Schillerově Marii Stuartovně. Naposledy hrála před dvěma lety ve hře Dokonalá svatba.

Konvalinová se objevila i před televizní kamerou, a to v pohádce Šahrazád, v seriálu My holky z městečka, nebo ve filmu Útěk do Budína.

Letos na jaře zemřel manžel Konvalinové Martin Porubjak (70), slovenský divadelník a politik, s nímž žila od roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám