Hlavní obsah

Vojta Dyk: Bernsteina si zpívám už od 12 let

Novinky, Stanislav Dvořák

Zpěvák a herec Vojtěch Dyk představil s Terezou Černochovou a Oskarem Rozsou neobyčejně náročný a umělecky výjimečný projekt Mše Leonarda Bernsteina.

Foto: Petr Horník, Právo

Vojtěch Dyk

Článek

K provedení tohoto žánrově těžko zařaditelného a po všech stránkách unikátního díla je potřeba minimálně sto zpěváků a muzikantů. A co je nejhorší - musí být opravdu dobří. Na to téma zažertoval i Dyk, když podotknul, že v ČR je těžké sehnat i šestnáct dobrých zpěváků. Nějaké ale přece našel - Ondřej Ruml, David Uličník nebo Tereza Černochová patří v mladší generaci k těm nejsolidnějším lidem na scéně.

Bernsteinova Mše sice částečně připomíná katolickou mši včetně užívání latiny, ale mísením vážné hudby, jazzu, rocku i muzikálu se vymyká definici. V sedmdesátých letech dokonce americké konzervativce šokovala. Každopádně jde o jedno z nejoriginálnějších uměleckých děl vůbec.

Lidi přestali věřit v sebe

„Je to jeho vrcholné dílo v té bezhraničnosti, díky ní se opera prolíná s jazzem, swingem, rockem,” řekl Novinkám Dyk.

„Ten první impulz přišel ode mě. Zavolal jsem Zdeňkovi Mertovi, který to dělal v roce 1997 a on řekl, že stoprocentně - že mi v tom pomůže. Hledal jsem ještě parťáka, protože nejsem člověk, který by se chtěl starat o finanční chod představení, což Josef Buchta umí skvěle.”

„Já jsem to zpíval už ve dvanácti letech a od té doby jsem si to furt tak nějak zpíval. Oni to pak dělali ještě jednou v roce 2001 v Brně a už tenkrát jsem to chtěl dělat. Tak mě to pořád provázelo a provází.”

A jak vnímá Dyk náboženský rozměr Bernsteinova díla? „To dílo bylo takhle napsané - v tom roce 1971. Já jsem si ale to slovo bůh snažil přenést do dnešní doby… Ne že by lidi přestali věřit v boha, ale oni obecně přestali věřit sami v sebe. Tak bych to trochu přetransformoval. Spíš sloužit mši za víru v sebe,” uzavřel zpěvák.

Režie a scénografie se ujali Michal a Šimon Cabani. Hudební těleso (zahrnující bluesový band, komorní a perkusní orchestr) pod taktovkou dirigenta Oskara Rozsy je sestaveno přímo na míru projektu Mše. Tvoří jej členové B-side bandu Josefa Buchty a přední tuzemští instrumentalisté. Sborové party obstarají členové Czech Ensemble Baroque a chlapeckého sboru Pueri Gaudentes. Vojtěch Dyk je představitelem hlavní postavy kněze – Celebranta a producentem.

Mše Leonarda Bernsteina bude mít premiéru na jaře příštího roku. Na programu jsou představení v Olomouci (6. 3.), Českých Budějovicích (10. 3.), Brně (13. 3.), Ostravě (15. 3.) a Praze (17. 3.), na podzim pak v Hradci Králové (27. 9.). Předprodej vstupenek v síti Ticketstream byl zahájen. Více na www.bernsteinmass.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám