Hlavní obsah

Když Zlatá mládež uklízí v prasečáku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou sérii Zlatá mládež uvede Česká televize poprvé 18. listopadu. Jejím principem je, že vysílá „pět rozmazlených mladých lidí z velkoměsta” na místa, kde se jim nebude moc líbit.

Foto: Česká televize

Zlatá mládež, aktéři nové série ČT

Článek

Tvůrci zvolili jednoduchý princip. Vybrali si nestandardní, ulítlé a nepříliš inteligentní lidi, které poslali do prostředí, kde jen těžko mohli uspět. Mladí „pařmeni“ z klubů (vietnamská modelka, česká modelka, gay snažící se prosadit v šoubyznysu, rozevlátý herec a budoucí politik s bohatými rodiči).

Dovezli je do masokombinátu nebo do Chánova a sledovali, jak si poradí. Jistě se za kamerou velmi dobře bavili. Chvílemi je to legrace i pro diváka, to připusťme. Všemu vévodí hláška „není důležité, jak pracuješ, ale jak při tom vypadáš“.

Tvůrci prý chtěli bořit stereotypy. To, co ukázali, ale žádné stereotypy neboří, spíše posiluje. Už to, jak zdůrazňují, že všichni aktéři jsou „z Prahééé“, je klišé. Ve skutečném světě je metropole spíše plná inteligentních a dokonce pracovitých lidí, kterým nikdo nic zadarmo nedal (dodejme, že často jsou z Moravy nebo ze Slovenska).

Ale bez ohledu na onen nenáviděný „Prágl“ je pořad příliš předvídatelný a intelektuálně nestimulující. Nic nesděluje. Vyznívá tak, aby si tzv. „obyčejní“ lidé mohli zanadávat a potvrdit, jak je ta zlatá mládež hrozná. Není to trošku laciná zábava? A patří vůbec na veřejnoprávní obrazovku?

To, že rozmazlená modelka, afektovaný gay a protekční synáček nedokážou pracovat na jatkách a nedokážou přežít v romském ghettu, je hodně slabé poselství. A všichni jsme to tušili předem.

Reklama

Výběr článků

Načítám