Hlavní obsah

Modiglianiho obraz se vydražil za rekordní sumu 170 miliónů dolarů

New York
Aktualizováno

Obraz Amedea Modiglianiho Nu couché se v pondělí v newyorské aukční síni Christie’s vydražil za 170,4 miliónu dolarů (asi 4,3 miliardy korun), což představuje rekordní částku za obraz tohoto italského umělce. Rekordní výše dosáhla i částka za obraz Roye Lichtensteina,

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Účastníci aukce Modiglianiho obrazu Nu couché

Článek

Akt o rozměrech 92 krát 60 centimetrů namaloval Modigliani v letech 1917 až 1918. Jeho aukce trvala devět minut, přihazovalo v ní šest lidí. Kupec z Číny přihazoval po telefonu, uvedl list The New York Times.

Foto: ČTK/AP

Modiglianiho obraz Nu couché

Suma, za kterou byl obraz vydražen, znamená, že se Nu couché stalo nejdražším dílem tohoto italského umělce židovského původu, loni v listopadu se vydražila jeho plastika Tête za 70,7 miliónu dolarů.

Současně se plátno zařadilo mezi deset děl vydražených za více než 100 000 0000 dolarů a je vůbec druhým nejdražším po Piccassových Alžírských ženách, které se v květnu vydražily v Christie’s za 179,4 miliónu dolarů. [celá zpráva]

Foto: christies.com

Alžírská žena verze O

Nejvyšších prodejních cen dosahují umělecká díla prodaná mimo aukce ze soukromých sbírek. Rekord zatím drží obraz francouzského malíře Paula Gauguina z roku 1892 Nafea faa ipoipo (Kdy se vdáš?), který se prodal v únoru letošního roku ze soukromé sbírky ve Švýcarsku za téměř 300 miliónů dolarů (7,4 miliardy Kč) pravděpodobně do Kataru.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Pracovníci aukční síně přivážejí obraz Roye Lichtensteina Nurse

Za  95,3 miliónu dolarů (2,3 miliardy Kč) se při pondělní aukci prodalo i plátno Nurse (Ošetřovatelka) předního představitele pop artu Roye Lichtensteina. Obraz z roku 1964 přitom postrádá typickou komiksovou bublinu s textem, která je typická pro obrazy tohoto Američana. I v případě Nurse šlo o rekordní sumu, za niž se vydražilo dílo Lichtensteina.

Částky ukazují na boom investic do umění i na rostoucí popularitu umění dvacátého století včetně poválečného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám