Hlavní obsah

Čeští loutkáři zahrají v Norsku

Právo, rh

Svou verzi norské lidové pohádky Na východ od slunce, na západ od měsíce představí o víkendu 10. - 11. října v norských městech Hamar a Lillehammer dva české loutkářské soubory.

Foto: Michal Drtina

Norská pohádka souboru Buchty a loutky

Článek

Bude tak zakončen mezinárodní norsko-islandsko-český projekt zabývající se srovnáním loutkového nastudování norské pohádky. Nejprve uvedou svou verzi před norským publikem Buchty a loutky a poté se odehraje norská premiéra mezinárodní verze, kterou v květnu a červnu v Praze připravil tým českého souboru ANPU a norských herců. Druhá verze v Norsku zůstane a bude putovat po regionech Hedmark a Oppland.

První část mezinárodního projektu se odehrávala v České republice a vrcholila na festivalu Loutkářská Chrudim.

„Chtěli jsme divákům ukázat, že v umění neexistuje pouze jedna cesta, nýbrž že jich může být nekonečné množství. Děti si tuto skutečnost zažily nejen jako diváci, ale také jako aktivní tvůrci v krátkém workshopu, který se zaměřil na reflexi zhlédnutých představení a také na prohloubení diváckého zážitku vlastní tvorbou pomocí různých materiálů,“ říká Michal Drtina z Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS).

Projekt podpořený grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska organizuje NIPOS ve spolupráci s Divadlem ANPU, norským divadlem Teater Innlandet z Hamaru, se souborem Buchty a loutky a Bruduheimar – World of Puppets.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám