Hlavní obsah

RECENZE: Psychologické drama z dívčího internátu

Právo, František Cinger

Místo pro tajnosti je nástěnka v prestižní dívčí internátní škole, kde je po generace vychovávána budoucí společenská a profesionální elita Irska. Tak se také jmenuje nová detektivka Tany Frenchové.

Foto: Kathrin Baumachová

Irská herečka a především prozaička Tana Frenchová.

Článek

Jednoho dne na nástěnce Holly, shodou okolností policajtská holka, objeví fotku před rokem zavražděného kluka a vzkaz: „Vím, kdo ho zabil.“ Svěří se policistovi Stephenu Moranovi a kolotoč vyšetřování se znovu roztáčí.

Tana Frenchová, vyrůstající v Irsku, Itálii, USA a Malawi, studující jako herečka na Trinity College v Dublinu, pracující v divadle i ve filmu, žije od roku 1990 v Dublinu s manželem a dvěma dětmi. V roce 2007 získala cenu za debut V lesích, v němž dublinský vyšetřovatel Rob Ryan s kolegyní Cassií Maddoxovou dostanou na starost případ dvanáctileté holčičky brutálně zavražděné v lese blízko místa, kde si před dvaceti lety hrály o prázdninách tři děti a dvě z nich se už nikdy nevrátily. Minulost pak mluvila k dnešku.

I v českém překladu získal román proslulost, podobně jako další knihy, naposledy Ztracený přístav. V nedostavěném a jen zčásti obydleném satelitním městečku za Dublinem došlo k vraždě dvou dětí a jejich otce. Zdálo se, že šlo o oběti hospodářské krize. Případu se ujímá Dělovka Kennedy, vyšetřovatelské eso dublinského oddělení vražd.

Foto: nakladatelství Argo

Obal knižní novinky

Podobné je to i nyní. Moran slouží v oddělení odložených případů. Najednou se objevuje možnost dostat se mezi elitu, ke kriminálce, jenomže případ mrtvého Chrise Harpera vyšetřovala svérázná komisařka Antoinette Conwayová. Cosi jako Dělovka Kennedy.

Frenchová využívá několik druhů napětí, které rozšiřují téma spojené se zdánlivě uzavřenou dívčí školou. Moran vypráví o svém snu postoupit na profesionálním žebříčku výš, Conwayová skrývá nejedno tajemství. Největší jsou však ukrytá mezi dvěma partami děvčat, která se v patnácti šestnácti vyrovnávají s rodinnou výchovou, upjatým prostředím internátu i probouzejícím se mladým tělem, které vede jejich tajné kroky mezi kluky z vedlejší školy.

Na rozdíl od předcházejících románů se autorka soustředí na psychologickou stránku všech zúčastněných i na způsob vyprávění. Ne každý docení neustálé výslechy jednotlivých děvčat a komunikaci dospělých, kde stačí malinké zaváhání a čtenář se ztratí ve spleti lásek a nenávisti, studu a zároveň až nestydaté touhy začít žít „jako dospělý“.

Základní otázka zní: Kdo lže, případně kdo neříká úplně vše, co ví?

Pro žádného autora kriminální či detektivní literatury není jednoduché udržet vysokou úroveň slovesného umění spojeného s vhodně zvoleným prostředím či vazbou na společenský nebo hospodářský život. Z tohoto pohledu je zřejmé, že si Frenchová vzala maličko oddychový čas.

Uzavřením případu do prostředí bez větších vazeb mimo něj se více soustředila na osobnosti jednotlivých postav než na strhující děj.

Kdo miluje psychologii postav, užije si; kdo dává přednost rozvíjejícímu se ději, musí vyhledat její dřívější práce.

Tana Frenchová: Místo pro tajnosti
Argo, přeložil Petr Pálenský, 511 stran, 398 Kč, e-kniha 248 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám