Hlavní obsah

Nový cirkus postaví na Letné Kaplického blob

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od 16. srpna do 3. září bude pražská Letenská pláň patřit 12. ročníku festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. A nebude to rozhodně ročník tuctový, aspoň co do programové nabídky. Nabízí nejširší program v historii své existence a největší soubor, jenž bude jeho hostem.

Foto: Arts Marketing

Obří "blob". Stan britských NoFit State Circus

Článek

Jedná se o britský soubor NoFit State Circus, který uvede během osmnácti večerů ve svém šapitó připomínajícím vesmírnou loď představení Bianco, kdy diváci budou procházet skrze kulisy v intimní blízkosti čtyř desítek artistů.

Druhým očekávaným zahraničním souborem je francouzská Compagnie Rasposo s představením Morsue plným drsné, živočišné akrobacie, tance a divadla.

Světovou premiéru bude mít na Letné společný projekt režijního tandemu SKUTR a souboru The Loser(s). Jejich představení Walls & Handbags zavede diváky do krajin dětství.

Šest večerů věnuje festival tvorbě Ctibora Turby – za jeho přítomnosti promítne filmové záznamy jeho divadelních projektů. K vidění budou Traja chrobáci, Deklaunizace a další inscenace.

Akce také pro děti

Festival otevře v neděli 16. srpna NoFit State Circus a po něm bude od 22 hodin následovat volně přístupný videomapping Oko nad Prahou, který připravil soubor Cirque Garuda a jehož prostřednictvím se ve spolupráci s Kaplicky Centre pokusí vztyčit na Letné Kaplického nerealizovaný blob.

„Formou videomappingu ukážeme, co mohlo na Letné stát. Nový cirkus staví novou knihovnu,“ řekl na setkání s novináři ředitel festivalu Jiří Turek.

Diváci se mohou těšit i na vystoupení souborů Kitch Kong Company a Guillaume Martinet z Francie, Amanitas Fire Theatre, Cink Cink Cirk, Cirkusu TeTy, Cirkusu Mlejn, Cirku La Putyka i Cirksession. Festival věnuje pozornost i dětem, pro které je připravena řada akcí.

A pro rodiče letošní novinka – tzv. Noční hlídka, kdy se o děti od 18 do 22 hodin postarají lektorky, aby se dospělí mohli podívat na festivalová představení.

Reklama

Výběr článků

Načítám