Hlavní obsah

Jiráskův Hronov začal cenami a vzpomínkou

Právo, Radmila Hrdinová

Jiráskovo rodiště, východočeský Hronov, se od soboty opět stalo centrem amatérského divadla. Již 85. ročník nejpopulárnější i nejstarší divadelní přehlídky začal udílením cen a vzpomínáním.

Foto: Ivo Mičkal

Ve hře Bláha a Vrchlická hrají Jaroslav Lukeš a Eliška Houzimová.

Článek

Slavnostního zahájení se na sluncem rozpáleném hronovském náměstí zúčastnil místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek, dramatik Milan Uhde, zástupci ministerstva kultury (MK) Zdeněk Novák a Zuzana Malcová, Královéhradeckého kraje i města Hronova v čele se starostkou Hanou Nedvědovou a další hosté.

Během ceremoniálu byla předána Cena MK za celoživotní přínos v oblasti amatérského divadla dlouholetému a vzácnému divadelníkovi i člověku Františku Zborníkovi a Cena Jiráskova Hronova za výraznou stopu v amatérském divadle divadelnímu souboru Tyl Rakovník.

Druhá cena nese od letoška jméno Cena Pavla Dostála na paměť osobnosti, jež byla na Hronově častým hostem, ať již v roli aktivního divadelníka, nebo později ministra kultury.

Desátému výročí Dostálova úmrtí byl věnován i vzpomínkový večer nazvaný Blues pro Pavla Dostála, v němž na svého nejbližšího spolupracovníka, kolegu a přítele vzpomínal a písničky z jejich společné tvorby hrál a zpíval pianista, skladatel a herec Richard Pogoda se svou dcerou Sandrou a saxofonistou Miroslavem Švihálkem.

Vlastní divadelní program otevřely dvě inscenace věnované shodně tématu těhotenství. V té první, Bláha a Vrchlická souboru SPOMAL z jihočeských Malenic, šlo o těhotenství chtěné, cílevědomě naplánované, v té druhé, Vyskočit z kůže v podání souboru OLDstars z Prahy, naopak o těhotenství nechtěné, které šestnáctileté dívce způsobí první životní trauma.

Obě, vnějšími atributy rozdílné inscenace měly společné dobré herecké výkony, jež svou autentičností rezonovaly v hledišti. Zvlášť herci OLDstars měli u generačně spřízněného publika zasloužený ohlas.

Alegorii sedmi hříchů předvedly soubory Rámus Plzeň a Krtek Plzeň. Poněkud drhnoucí tempo a popisnost zachránily děti, které si na jevišti počínaly daleko obratněji i vtipněji než generace rodičů.

Nedělní dopoledne v Jiráskově divadle patřilo českému divadelnímu spolku Vlastenecká omladina z Vídně a Zkrocení zlé ženy, či spíše jejich vlastní, nepříliš šťastně napsané variaci na Shakespearův text.

Inscenace ale publikum přesvědčila energickými hereckými výkony a představila jistý zakonzervovaný typ ochotnického divadla, které má místo na slunci vedle experimentujících divadelních trendů.

Hronovská přehlídka potrvá do příští neděle a nabídne řadu dalších inscenací domácích i zahraničních souborů a tvůrčí dílny i semináře pro amatérské divadelníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám