Hlavní obsah

Zemřel zakládající člen Lynyrd Skynyrd Bob Burns

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První bubeník Lynyrd Skynyrd Bob Burns zemřel o víkendu v americké Georgii při autonehodě ve věku 64 let. Policejní mluvčí uvedla, že naboural do stromu a nebyl připoutaný.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Billy Powell, Bob Burns a Gary Rossington ze skupiny Lynyrd Skynyrd

Článek

Bob Burns natočil s Lynyrd Skynyrd první dvě alba, působil v kapele v letech 1966–1974 spolu s Ronniem Van Zantem, Larrym Junstromem, Garym Rossingtonem a Allenem Collinsem. V té době vznikly i nejdůležitější hity skupiny.

Burns odešel, protože ho prý neustálé cestovní vyčerpávalo, a vyhnul se tak letecké katastrofě, při níž zahynulo několik členů skupiny. Dlouho to pak vypadalo, že se už Lynyrd Skynyrd na scénu nevrátí.

„Nenacházím slov, pamatuju si ho jako zábavného chlápka. Pořád předváděl nějaké parodie a neustále nás rozesmával,“ napsal Rossington na stránkách skupiny.

Prvního května v Plzni

Lynyrd Skynyrd hrají southern rock (jižanský rock), typicky americký styl, který spojuje postupy blues, klasického rocku, soulu i country. Vedle Allman Brothers Bandu jde o nejvýznamnější představitele žánru. Začali spolu hrát kolem roku 1966 pod názvem The Pretty Ones ve floridském Jacksonvillu.

Na názvu Lynyrd Skynyrd, který naráží na jméno neoblíbeného učitele, se ustálili až po roce 1969. Bohužel velká část členů zemřela při pádu letadla v roce 1977. Hlavním zpěvákem se stal Johnny Van Zant, mladší bratr Ronnieho Vana Zanta. Jediným aktivním původním členem skupiny je dnes Gary Rossington.

Nejslavnějším hitem skupiny je Sweet Home Alabama, velmi podařené jsou skladby jako Free Bird s legendárním kytarovým sólem nebo Tuesday’s Gone, Gimme Three Steps, Simple Man, The Ballad of Curtis Loew, The Needle And The Spoon a Call Me The Breeze. Lynyrd Skynyrd prodali milióny desek a mají řadu ocenění od kritiky. V roce 2006 vstoupili do americké Rock’n’rollové síně slávy.

Prvního května vystoupí poprvé v dějinách v Česku, konkrétně v Plzni.

Reklama

Výběr článků

Načítám