Hlavní obsah

Čína postupně zruší kvóty na americké filmy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína se zavázala postupně otevřít svá kina přílivu zahraničních filmů, ale čínský film se prý nemusí obávat konkurence. Alespoň to tvrdí výzkum společnosti Entgroup.

Foto: Paramount Pictures

Nejúspěšnější film roku v Číně: Transformers: Age of Extinction

Článek

Čínská filmografie bude dál prosperovat, ale musí dělat lepší filmy, tvrdí Entgroup. Už teď se totiž do země dostávají největší hollywoodské blockbustery a příliv dalších filmů ze Západu už nebude mít takový vliv, protože se údajně bude jednat o druhořadé zboží.

Už v roce 2012 Čína zvedla limit zahraničních filmů z 20 na 34 za rok. Ale i tento systém zřejmě skončí v letech 2017-2018 kvůli smlouvě, kterou Čína podepsala se Světovou obchodní organizací.

Nejúspěšnějším filmem roku 2014 byl v Číně americký akční trhák Transfomers: Age of Extinction s tržbami asi 320 miliónů dolarů, přesto domácí filmy představují 54,5 procent celkových tržeb. A jsou to značné tržby - loni trh vzrostl o 36 procent na 4,76 miliardy dolarů, zatímco americký trh mírně klesá.

Foto: CBS

Jim Parsons

To ale neznamená, že by v zemi panovaly svobodné poměry, cenzura je pořád tvrdá. V dubnu 2014 čínské úřady nařídily v celé zemi internetovým streamingovým serverům stáhnout čtyři americké seriály.

Dva servery uvedly, že cenzoři nařídili stáhnout seriály Teorie velkého třesku, Dobrá manželka, Námořní vyšetřovací služba (NCIS) a Advokáti. Zatímco promítání zahraničních filmů v kinech a vysílání pořadů v televizi omezují vládní kvóty, streamingové servery měly relativní svobodu, dokud to cenzorům nezačalo vadit.

Čínský prezident Si Ťin-pching vzkázal v říjnu všem umělcům, že jejich práce má reprezentovat hodnoty socialismu a nemají se nechat zkazit penězi.

Umělci podle prezidenta nemají upřednostňovat komerční zisk na úkor uměleckých a morálních hodnot. Nesmějí se stát „otroky trhu“. Nemají se také nechat „svést na scestí v otázce, komu mají sloužit, jinak jejich práce bude postrádat elán“.

„Umělecká díla mají být jako sluneční svit z nebes a jarní vánek, který bude inspirovat mysl, zahřeje srdce, zkultivuje vkus a odstraní nežádoucí styly,” uvedl prezident na sympoziu v Pekingu, kde prý zasedli nejrenomovanější čínští umělci.

Reklama

Výběr článků

Načítám