Hlavní obsah

RECENZE: Perssonovo neúměrně dlouhé vyprávění

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminální komisař Evert Bäckström je ústřední postavou trilogie, ze které u nás zatím vyšly první dvě knihy. Případ uškrcené dvacetileté policejní aspirantky nazvaný Linda (v originále vyšel v roce 2005, u nás 2013) byl první, případ zavražděného bohatého opilce Karla Danielssona (2008) je druhý. Co nevidět se na český trh jistě dostane i překlad knihy Den sanna historien om Pinocchios näsa, jež ve švédštině vyšla v roce 2013.

Foto: nakladatelství Moba

Leif GW Persson: Ten, který zabil draka

Článek

Dnes devětašedesátiletý Persson je zkušený autor kriminálních románů, kterých napsal více než deset. Je také přední švédský kriminalista, jenž bývá dodnes médii oslovován k tomu, aby se ujal komentářů skutečných závažných kriminálních případů. Jeho profesní nadšení je na jeho literární tvorbě znát, což paradoxně není ku prospěchu věci.

Přestože se původně zdálo, že vyřešit případ Danielssonovy násilné smrti bude otázkou několika dnů, policejní tým pod vedením Everta Bäckströma záhy zjistí nejenom to, že okruh prvních podezřelých má alibi, ale že s případem souvisí jiný, mnohem závažnější. Kriminalistický tým se s celou záležitostí vyrovnává a pozvolna postupuje ve vyšetřování.

Pro kriminalistického odborníka Perssona bylo jistě lákavé dopodrobna uvést čtenáře do všech zákoutí policejních úvah i vztahů v týmu, byť bez rozkrytí povah osobností jednotlivých členů, neboť k tomu mu postačil jen náčrt a následné opakování jednoho povahového rysu, a to ještě z pohledu jiného kolegy.

Pro čtenáře je to ale neúměrně dlouhé, o čemž třeba svědčí to, že ani na stopadesáté stránce příběhu nemají kriminalisté kloudnou stopu a topí se především v dlouhých poradách a řešení vzájemných animozit, jež Persson do knihy vložil jako hlasité úvahy bez uvozovek.

Příběhu rovněž příliš nepomáhá, že hlavní hrdina Bäckström nemá charisma, není při vyšetřování příliš výrazný, navíc má spoustu záporných vlastností, xenofobií počínaje a oplzlostí a arogancí konče. Zpočátku je vtipný, později se ale v příběhu trochu ztrácí a jen dokola naříká, bručí a nenávidí. Jeho přítomnost spíše vypadá jako autorův pokus zjistit, jestli je to o větší přesvědčivosti kladných hrdinů pravda. Kniha Ten, který zabil draka říká, že ano.

Ke cti budiž Perssonovi přičteno dobré rozuzlení případu, překvapivé, originální, zkrátka přesně takové, jaké by měla správná detektivka mít.

Vedle zručně zvládnutého vypravěčského řemesla je to však jenom jeden výrazný klad.

Leif GW Persson: Ten, který zabil draka
Moba, překlad Jaroslav Bojanovský, 404 stran, 349 Kč

Celkové hodnocení: 50 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám