Hlavní obsah

Proces s Polanským chtějí v USA dotáhnout do konce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký soud v úterý odmítl uzavřít případ francouzsko-polského režiséra Romana Polanského kvůli jeho sexuálnímu deliktu s nezletilou dívkou z roku 1977. Filmařovi právníci se snažili docílit veřejné revize důkazů v kauze, v níž se podle nich justice dopustila pochybení. Informovaly o tom ve středu agentury AP a Reuters.

Foto: Jean-Paul Pelissier/Files , Reuters

Roman Polanski

Článek

Americká justice tak chce dovést do konce proces v přítomnosti 81letého Polanského, který žije od roku 1978 v Evropě.

Režisérovi, který se v Hollywoodu sexuálně sblížil se svou modelkou, tehdy třináctiletou Samanthou Geimerovou, hrozilo 50 let vězení za znásilnění.

Polanski ale uzavřel s prokuraturou dohodu a byl uznán vinným jen v jednom ze šesti bodů obžaloby. Poté byl odsouzen ke třem měsíců psychiatrického léčení v kalifornském vězení, kde strávil 42 dní. Pak se ale soudce zabývající se případem nechal slyšet, že by Polanski měl být potrestán dalším vězněním. Režisér následně uprchl do Evropy.

Do USA se už nevrátil, což mu zabránilo například převzít v roce 2003 Oscara za film Pianista. USA na něho vydaly zatykač, což vedlo v roce 2009 k jeho dočasné zadržení ve Švýcarsku, kam přijel na filmový festival. Letos v říjnu byl kvůli témuž v Polsku rovněž velmi krátce vyslýchán.

S rodinou poškozené se Polanski již finančně vyrovnal a žena sama několikrát neúspěšně žádala americkou justici, aby od pronásledování Polanského upustila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám