Hlavní obsah

Po sametu se ohlédneme na Nové scéně

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Jiří Adámek je autorem originálního ohlédnutí za událostmi Sametové revoluce 1989, od jejíhož počátku uplyne 17. listopadu už čtvrt století. Inspiraci našel v rubrice Minulý týden, která vychází v časopisu Respekt.

Foto: Jakub Fulín

Jiří Adámek je tvůrcem inscenací hudebně-verbálního divadla, jež nepostrádají i vizuální pestrost.

Článek

Ivan Lamper v ní shrnuje nejdůležitější domácí události i efemérní epizody v životě naší země s autorským vkladem nepostrádajícím humor ani poezii.

„Mám na mysli představení, které působí jako krajina. Každý divák se může zastavit v místě či u události, na které má osobní vzpomínky. Nebo kde se ho něco osobně dotýká. Herci jsou průvodci, prostředníci. Vyvolávají v paměti zasutá hesla, názory, postoje a nechají je zase mizet, aby se mohly vynořit další. Proměňují se v politiky, novináře, občany, úředníky - zastupují nás všechny. I prostor, ve které se pohybují, působí jako krajina. Krajina-země, která je nám dána ke správě. Někdy jsme k ní nevšímaví, často dokonce bezohlední. A přece jsou chvíle, kdy za ni pocítíme vděk. A právě vědomí vděčnosti by mělo být tím, co v naší inscenaci vyváží všechny nepěkné stránky života 'po sametu',“ říká Jiří Adámek.

Inscenace má premiéru 17. listopadu na Nové scéně pražského Národního divadla a hrají v ní Saša Rašilov, Filip Kaňkovský, Taťjana Medvecká, Pavla Beretová, Pavol Smolárik a Petr Vančura. Další reprízy jsou 24. a 27. listopadu a 8. a 19. prosince 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám