Hlavní obsah

The Snuff: Zpíváme o dívce unesené v zahraničí

Česká hudební skupina The Snuff už za pár dní pokřtí své nové CD Lotus, které osciluje mezi několika žánry a reprezentuje tvrdší hudbu nové generace. Je plné vzteku, vzdoru, naivity a nespokojenosti se společností i se sebou samým. Nosnou linií jejich druhého alba mají být tři navazující texty o dívce, která byla unesena v zahraničí v rámci obchodu s bílým masem. Baskytarista Ijen Ayen album v rozhovoru trochu přiblížil.

Foto: The Snuff

The Snuff

Článek

Kdy a jak jste se dali dohromady?

V roce 2009 – nejdříve jsme hráli hity známých kapel. V té době se nám líbily skupiny, jako jsou AC/DC, Judas Priest a Metallica, a když vznikaly naše první původní písně, byly těmito kapelami silně ovlivněné…

Zkoušeli jsme ve sklepě s příšernými akustickými podmínkami a na velmi levné vybavení. Když byl slyšet vokál, byla to vzácnost.

Vaše texty jsou v angličtině. Proč?

Od začátku jsme chtěli zpívat anglicky, protože do žánru, který děláme, to sedí nejlépe. Spousta lidí nám pak ale říkala, abychom zpívali česky. Zkusili jsme si to v písničce Boxed In, která je na naší nové desce. Najali jsme si před dvěma lety na napsání českého textu profesionála, protože nikdo z nás nebyl schopen vyplodit cokoliv kloudného.

Podle mě nakonec vznikl dobrý text, ale jakmile jsme skladbu natočili, shodli jsme se na tom, že tohle není naše cesta, a na album jsme zařadili jen anglickou verzi. Znělo to totiž velmi komicky, a co je nejdůležitější, nikomu z kapely se to nelíbilo. Nestáli bychom si za tím.

Co spojuje texty na albu Lotus?

Většina skladeb je dost ponurá, není v nich mnoho veselého. Nosnou linií jsou tři texty, které na sebe navazují. Vyprávějí příběh dívky Lotus, jež byla na diskotéce v zahraničí unesena a snaží se ji zatáhnout do obchodu s bílým masem.

Nedávno jste absolvovali turné se zpěvákem a kytaristou Danielem Krobem, známým z kapel Arakain a Kreyson. Jak tuto příležitost hodnotíte?

Byla to příjemná zkušenost v tom, že touhle tour jsme zakončili „předkapelování“, které jsme předtím zažili i se skupinami Harlej, Škwor a Wohnout. Ne že by se nám role předskokanů nelíbila, dost nám to pomohlo v mnoha věcech, ale někdy přijde čas posunout se dál a postavit se na vlastní nohy. K tomu právě šňůra s Danielem Krobem posloužila.

Vézt se na cizí popularitě je snadné, ale zároveň krátkozraké, a je třeba vystoupit z cizího stínu, což je však velká dřina. Daniel je něco jako mentor kapely, dost nám pomáhá posunout se na profesionální úroveň a také spolu aranžujeme živá vystoupení, která se od alba mnohdy dost liší.

Co plánujete do konce roku?

Momentálně připravujeme natáčení dvou videoklipů; první bude na hitovku Crumble! a druhý na agresivní skladbu Riven. Zásadní je pro nás křest alba Lotus, který se uskuteční 17. září v Praze na parníku Cecília. Plánuje se i podzimní šňůra, tak uvidíme…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám