Hlavní obsah

Dusilová dokončuje desku s Baromantikou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Lenka Dusilová chystá na podzim další řadové album se skupinou Baromantika, v níž působí s Beatou Hlavenkovou, Patrickem Karpentskim, Viliamem Bérešem a Martinem Novákem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lenka Dusilová

Článek

Deska je inspirována dílem slavného švýcarského psychologa C. G. Junga, jmenuje se proto V hodině smrti.

Skupina si oblíbila jeho výrok: „Živnou půdou duše je přirozený život. Kdo se jím nedá vést, zůstává viset ve vzduchu a ustrne. Proto taková spousta lidí ve zralém věku zkostnatí, hledí zpět a lpí na minulosti, v srdci tajnou hrůzu ze smrti. Vyhýbají se procesu života přinejmenším psycho­logicky, a zůstávají proto stát jako solné sloupy vzpomínek, které si sice ještě živě vzpomínají na dobu svého mládí, ale nemohou najít živoucí poměr k přítomnosti. Počínaje středem života zůstává živoucí jen ten, kdo chce s životem zemřít. Neboť to, k čemu do­chází v tajemné hodině životního poledne, je obrat paraboly, zro­zení smrti.”

Deska se točí v nouzovských studiích SONO Records a má vyjít v druhé polovině září. Kapela ale stále nemá dostatek peněz, a proto se je Lenka a Baromantika rozhodli získat přímo od fanoušků, prostřednictvím crowdfundingového portálu HitHit.cz.

„Nová Baromantika bude velmi poctivý dílo, v němž jdeme s našimi emocemi opravdu na dřeň. Mix jsme svěřili zvukařům Milanu Cimfemu a Pavlu Karlíkovi ze SONO Records, jejichž otisk na výsledném zvuku můžete slyšet na předešlé Baromantice či Eternal Seekers a jsou tedy pro kontinuitu našeho hudebního příběhu nepostradatelní. Natáčení je přirozeně nejnákladnější složkou projektu a proto si vážíme jakékoliv finanční podpory,” vysvětluje Dusilová.

Foto: Jan Šída, Právo

David Koller nabídl i písničky Lucie.

Mezi hosty, kteří s deskou pomáhají, najdete jména jako Justin Lavash, David Koller, Dan Bárta, Oskar Török nebo Marek Minárik či Miloš Dvořáček. Co se textů týče, mohou se posluchači těšit na zhudebněné básně i autorské věci Lenky Dusilové, přičemž zpívat se nebude pouze v češtině, ale také ve slovenštině, angličtině a polštině.

Lenka Dusilová patří dlouhodobě k nejuznávanějším nemainstreamovým zpěvačkám a obdržela mnoho hudebních cen, naposledy Anděla jako nejlepší zpěvačka v roce 2013. V začátcích působila v rockové kapele Sluníčko, pak dlouho zpívala s Davidem Kollerem. Velkého úspěchu u kritiky se dočkala s nadžánrovou deskou Mezi světy z roku 2006, na níž spolupracovala s americkými muzikanty. V posledních letech vystupuje a vydává alba s Baromantikou.

Na podzim už je naplánováno i několik koncertů, například 2. 10. v Ostravě, 8. 10. v Brně, 9. 10. v Bratislavě, 24. 10. v Košicích nebo 2. 11. v pražském Divadle Archa, kde proběhne slavnostní křest. Vstupenky jsou síti Ticketpro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám