Hlavní obsah

Vítkovice budou patřit klasickému metalu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Areál železáren Dolní Vítkovice bude v sobotu patřit metalu. Uskuteční se tam první ročník festivalu Ostrava v plamenech. Jeho hlavní hvězdou je americká heavymetalová skupina W.A.S.P.

Foto: OVP

Kytarista skupiny W.A.S.P.

Článek

Kalifornští W.A.S.P. jsou na turné ke třiceti letům od vydání své první desky Winged Assassins. Skupina je typickým představitelem heavy metalu z první poloviny osmdesátých let, hlučného a pompézního se zdůrazňovanou sexualitou, ale nijak převratného. Revoluci v metalu přinesly až thrashové kapely.

W.A.S.P. z Los Angeles proslavily písně z první desky L.O.V.E Machine a I Wanna Be Somebody, i když nejslavnější je jejich novější skladba Harder Faster, která pobuřovala tehdejší moralisty. Do dnešní doby v kapele zůstal jen zpěvák a kytarista Blackie Lawless. I když na koncertech skupina žije především z minulosti, vydala v novém tisíciletí pět alb, posledním je Babylon z roku 2009. Příští rok by měla přijít deska Golgotha.

Modernější podobu metalu představuje finský soubor Sonata Arctica, který vznikl v roce 1996. Zaměřuje se na symfonický metal, ve kterém hrají velkou roli klávesy.

Oba zahraniční hosty doplní tuzemské soubory, mezi nimiž budou převažovat legendy z let minulých. Chybět nemůže domácí Citron, ale vystoupí i Kreyson a Doga. Přestože Ostrava je jedním z hlavních měst metalu u nás, metalový festival se tam nikdy nekonal. Po konci Noci plné hvězd v nedalekém Třinci se žádný nepořádá ani v okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám